A Scientific Reports közli a kínai Shaoxing People’s Hospital kardiológusai által végzett vizsgálat eredménye, amelynek legfontosabb következtetése, hogy az étcsokoládé mértékletes fogyasztása csökkenti a hipertónia kialakulásának kockázatát.
A magasvérnyomás-betegség a leggyakrabban előforduló szív-ér rendszeri megbetegedés. A Magyar Hypertonia Társaság Regisztere alapján a hipertóniában szenvedő betegek száma meghaladja hazánkban a 3,3 milliót, ami a teljes lakosságban 34%-os prevalenciát jelent. A prevalencia progresszíven nő az életkorral, így a 60 évesnél idősebbekben >60%. Nőknél a halálozás 55%-a, férfiaknál 44%-a a keringési rendszer betegségeivel függ össze. A hipertónia megfelelő kezelésével a kardiovaszkuláris mortalitás 21%-kal, a stroke-é 45%-kal, a miokardiális infarktusé 24%-kal, a szívelégtelenség miatti hospitalizáció 34%-kal csökkenthető.
A Leedsi Egyetem kutatói azt állítják: felfedezésük elősegítheti egészségesebb, alacsony zsírtartalmú, ám az eredeti érzetet keltő csokoládék előállítását.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?