A fertőzések okozta halálozás jelentős szeletet foglal el a világ összhalálozásában. Egy 2019-es felmérés alapján az ischaemias szívbetegség és a stroke után az alsó légúti fertőzések állnak a halálozási lista harmadik helyén. Ennek az évnek a közel 55 millió halálozásából egy globális antimikróbiális rezisztenciát vizsgáló tanulmány eredményei szerint a fertőzéseknek köszönhető halálozás becsült száma közel 14 millió volt. Ebből közel 8 millió haláleset 33 baktériummal volt összeköthető. A leggyakoribb 5 patogén a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli (E.coli), a Streptococcus pneumoniae, a Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae) és a Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) volt, melyek a vizsgált baktériumok által okozott halálozás több mint a feléért voltak felelősek.
Amennyire tisztázódtak a sebészi, illetve endoszkópos beavatkozások alapelvei az epeúti infekciók ellátásában, annyira megoldatlan az optimális antibiotikum-kezelés kérdése.
Annak ellenére, hogy több útmutató is napvilágot látott a szövődménymentes akut cystitis antimikróbás kezeléséről, a gyógyszerfelírási gyakorlat továbbra is széles határok között változik.
A húgyúti fertőzések a leggyakoribb infekciós kórképek közé tartoznak, laboratóriumunkban az összes feldolgozott mikrobiológiai minta közel egyharmadát a vizelet-mikrobiológiai kérések teszik ki.
Az IBD kialakulása összefügg a bélflóra megváltozásával, ami akár a kóros baktériumok elszaporodása, akár a protektív hatásúak számának csökkenése miatt gyulladáshoz vezet.Többek között az antibiotikumok is csökkentik a bélflóra-diverzitást.
Egyre fontosabb problémává válik Európában, hogy az egyes kórokozók ellenállóvá válnak a legerősebb antibiotikumokkal szemben is. A járványügyi szakemberek az antibiotikumok helyes és visszafogott alkalmazását javasolják.
Az E. coli baktériumtörzs, amely több tucat ember haláláért felelős a németországi hasmenésjárvány kitörése óta, egy genetikai kombináció eredményeként jött létre.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?