A neuropathiák gyakran társulnak népbetegségekhez, úgymint a cukorbetegséghez, hypothyreosishoz, de számos egyéb ritkább kórkép kísérőjelensége lehet. A neuropathiák gyakoriságuk ellenére sokszor aluldiagnosztizáltak, de az is előfordul, hogy a perifériás neuropathia hívja fel a figyelmet egy betegségre, vagy hiányállapotra. A szerzők az alapellátásban foglalkozó kollégák részére összefoglalják a leggyakoribb tüneteket, a neuropathiák patogenezisen alapuló osztályozását, a legfontosabb diagnosztikai és kezelési módszereket.
A 2-es típusú diabétesz előfordulása jelentős növekedést mutat Európában. 2000 óta az ismert cukorbetegek száma megháromszorozódott, számukat 2021-ben 61 millió főre tették, a fel nem ismert esetek számát további 20 millióra becsülték, ez az európai lakosság 10%-a. A betegség ellátására fordított költséget 189 milliárd dollárra becsülik évente.
Az elhízás és a túlsúly járványszerű terjedése hazánkat sem kímélte az elmúlt évtizedekben. Legfontosabb lenne a megelőzés, ugyanakkor jelenleg még hatásos, hosszú távú kezelése is gyermekcipőben jár.
Állatkísérletekben igazolható volt: mérsékelten, de tartósan alacsony kalóriabevitel mellett az öregedés lassabb, az élettartam hosszabb, míg a bármely ok gyorsabb öregedéshez, rövidebb élettartamhoz vezetett.
A savfüggő betegségek – mint amilyen a gasztroduodenális fekélybetegség is – kezelésében az elmúlt két évtizedben szinte egyeduralkodóvá váltak a protonpumpagátló szerek. A fent említett betegség egyik legfontosabb kóroki tényezője a Helicobacter pylori nevű baktérium, így a fekélybetegség gyógyítása és szövődményeinek megelőzése szempontjából a legfontosabb teendő a Helicobacter eradikációja, melynek két legfontosabb pillére az adekvát savszekréció-gátlás, illetve a baktérium ellen hatékony antibiotikumok adása. Jelen tanulmányban a savszekréció-gátlás jelentőségét tekintjük át, elemezve az alkalmazott gyógyszercsoport hatásosságát és biztonságosságát.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?