hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Veszélyben a magyarországi digitális adatkincs

Az adat közpénzt takarít meg, mondta az Economx szerint Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem dékánja a hatodik Health 2.0 Hungary Chapter Meetingen.

Már elindult egy olyan – Pintér Sándor belügyminiszter által felügyel – pilot projekt  amelynek keretében egy mesterséges intelligencia (MI) alapú algoritmust alkalmaznak a vastagbélrák szűrés során kivett polipok szövetmintáinak elemzésére.

A magyar egészségügy mindenféle mintákban gazdag, ám nem használjuk jól ezeket. Ugyanakkor Szócska Miklós úgy fogalmazott: adatkincsek vannak a birtokunkban, amelyekkel az európai államok hamarosan kereskedni fognak. Magyarországnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) vagyis a felhőben lévő adatok miatt komoly versenyelőnye van. Kiemelte: Közép-Európában csak nekünk áll rendelkezésre ennyire komplex rendszerünk, és érdemes lenne az adatokat okosan használni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a technológiában gazdag államok rá fognak rabolni az adatban gazdag államokra, többek között Magyarországra is.

Az adat gyógyszer, ha hagyjuk, hogy adat alapon gyarmatosítsanak bennünket, akkor abból nem jövünk ki jól. Éppen ezért ebbe a területbe forrásokat kell tenni, mert ha megcsináljuk a ráktaláló algoritmust, és mi nyitjuk meg az adatokat globálisan a világ számára, akár a WHO-nak, akkor abból rengeteg előnyünk származik – írja az Economx.

(forrás: Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!