hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Vérteszt a tüdőrák korai kimutatására

A mesterséges intelligencia segítségével a vérben található DNS-fragmentumok mintázatai alapján azonosíthatóak azok, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul majd ki tüdőrák, közli az OTSZ Online.

A Cancer Discovery folyóiratban június 3-án jelent meg a Johns Hopkins University School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben mesterséges intelligencia alapú technológiát alkalmazva a tüdőrákkal összefüggésbe hozható DNS-töredékek mintázatainak azonosítására olyan folyadékbiopsziás eljárás kifejlesztéséről számoltak be, amely segíthet a tüdőrák korábbi felismerésében. A tanulmány fő megállapítása, hogy a mesterséges intelligencia a vérben található DNS-fragmentumok mintázatai alapján képes azonosítani azokat az embereket, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul majd ki tüdőrák. A kutatócsoport számítógépes modellezése szerint ez az új vérvizsgálat azáltal, hogy segíthet azonosítani a leginkább veszélyeztetett betegeket, potenciálisan fokozhatja a tüdőrákszűrés hatásosságát, és jelentősen csökkentheti a halálozási arányt.

“Kifejlesztettünk egy egyszerű, az orvosi rendelőben elvégezhető vérvizsgálatot, amely képes megmondani, hogy jelen vannak-e a tüdőrák jelei, és hogy szükséges-e elvégezni egy utólagos CT-vizsgálatot”, nyilatkozta a tanulmány társszerzője, dr. Victor E. Velculescu.

A kutatók számítógépes szimulációi azt mutatták, hogy ha a teszt öt éven belül 50%-ra emelné a tüdőrákszűrés arányát, akkor megnégyszerezhetné a felismert tüdőrákos esetek számát, és mintegy 10%-kal növelné a korán, legjobban kezelhető stádiumában felismert betegségek arányát.

A tesztet jelenleg a DELFI Diagnostics forgalmazza, és egyelőre laboratóriumi tesztként használható. A kutatók azonban azt tervezik, hogy hamarosan engedélyt kérnek az FDA-tól arra, hogy a teszttel tüdőrákszűrést lehessen elvégezni. Velculescu és munkatársai egyben azt is tervezik, hogy megvizsgálják, vajon megközelítésük más ráktípusok kimutatására alkalmas tesztek kifejlesztésére is alkalmas lehet-e.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!