hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Órákra kiütötte egy kórház szervereit egy macska

Egy ugrással több szervert is megbénított egy macska Amerikában. Az incidens néhány kellemetlen órát okozott az informatikusoknak, írja a hvg.hu.

Az első hallásra hihetetlen eset az Egyesült Államokban történt, a Missouri állambéli Kansas Cityben működő Veterans Affairs Medical Centerben. Az egészségügyi intézmény rendszereit ugyanis nem más bénította meg órákra, mint egy, a rendszergazda billentyűzetére felugró macska.

A The Register nyomán a lap azt írja: a rendszergazda állítólag épp szerverek konfigurációjának felülvizsgálatát végezte, amikor az incidens történt. A mozdulattal a macska törölt egy csomó profilt az egyik szervercsoportról, négy órára használhatatlanná téve őket. A hvg.hu-nak nyilatkozó, az egyik nagy hazai nagyvállalatnál rendszergazdaként dolgozó szakember szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen az eset: ha például frissítés közben rossz billentyűt nyom meg a macska, könnyen megszakíthatja a folyamatot, ami egy ilyen komplex feladat esetén komoly következményekkel járhat.

A The Register egyébként kérdésekkel fordult az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumához, ahonnan azt a választ kapta, hogy valóban volt incidens a nevezett intézmény rendszereiben. Ugyan a macskát nem említették a válaszban, de szerverprofilok véletlen törléséről szó esett, melyet gyorsan azonosítottak, és négy óra alatt javítottak is. Elmondásuk szerint az incidensnek nem volt közvetlen hatása a veteránok ellátására.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!