hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Minden egyes bitre szüksége van az államnak?

Megjelent az Emmi újabb rendelete, amellyel jelentősen megnövelte az EESZT-be áramló adatok mennyiségét, írja a tisztessegesadatkezeles.org. A rendelet már hatályba is lépett.

A Magyar Közlöny 2020/234. számában jelent meg a 37/2020. (X. 30.) EMMI rendelet, amelyet a Jogalkotási törvényben előírt társadalmi véleményezés mellőzésével, a tervezet szövegének nyilvánosságra hozása nélkül adott ki az emberi erőforrások minisztere. A rendelet számos korábbi rendeletet módosít, nemcsak az EESZT-vel kapcsolatban emelte új szintre a kényszer adatküldést, hanem tíz új betegregiszter kialakításáról is rendelkezik, ismét csak zéró betegjogok mellett. A regiszterek a szokásos módon gyűjtenek adatokat az állampolgárokról mindörökre, a halálukig és még azon túl is megtartják az adatokat mindörökre. A rendelet módosította az elektronikus vényírás szabályait is, de itt nem történt változás az önrendelkezési jogokban, maradt a már korábban is meglévő teljes kiszolgáltatottság, írja Alexin Zoltán.

Az EESZT-t illetően az eseménynaplóba bekerülő adatok mennyisége mintegy háromszorosára emelkedik. A korábbi tizenhatféle rekord helyett most már ötvenháromféle megjelenésről köteles jelenteni a betegeket ellátó orvos. A pontos lista megtalálható a 2016/39. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. számú mellékletében.

Kötelező jelenteni a foglalkozás-egészségügyi ellátást, a iskolaorvosi ellátást, a gyógytorna ellátást, a fizikoterápiás ellátásokat, a hidroterápiás ellátásokat, a pszichoterápiás foglalkozásokat, a laboratóriumi ellátásokat, mikrobiológiai laborellátásokat, művese kezeléseket, a védőnői szűréseket, gyermekgondozási eseményeket stb. Ezeket az adatokat a halál után még öt évig tartják nyilván mindenkiről, kényszerintézkedés alapon. A feltöltött dokumentumok köre is bővült. A védőnői ellátásokról (várandós gondozás, gyermekágyas-, csecsemő gondozási adatlapok) feltöltése is kötelező lett. Tehát a most születő gyermekeinkről már egy hónapos koruktól kezdve gyűjti az állam, az összes fellelhető bitet, minden fontos egészségügyi adatukat.

A teljes információ

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!