hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megtakarítást is hozhatnának az okoseszközök

Nemzeti digitális egészségipari rész­vénytársaság létrehozását sürgeti Heim Pál, a Qua­li­ter stratégiai igazgatója, írja a Világgazdaság.

Évente akár 140-160 milliárd forintot is spórolhatna a hazai egészségügyi ellátórendszer azzal, ha az okos egészségügyi eszközök adatait is felhasználnák az alap-, a járó- és a fekvőbeteg-ellátásban, valamint a terápiamenedzselésben – mondta a Világgazdaságnak Heim Pál, a Qualiter stratégiai igazgatója, a Heim Pál Magyarország Alapítvány tiszteletbeli elnöke.

A viselhető vagy az otthoni használatra tervezett eszközökkel valós időben monitorozható az emberek egészségi állapota, és az így szerzett adatok akár az új gyógyszerek fejlesztésében is segíthetnek. A Covid–19-járvány arra is rávilágított, hogy ha csökken az orvosok és a betegek találkozásainak a száma, az a járvány terjedését is lassíthatja.

Heim Pál szerint a bevizsgált és szakmai minősítéssel rendelkező okosórák, fitneszeszközök, vércukorszintmérők, vérnyomásmérők vagy pulzoximéterek használatát ösztönözné, ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatná a megvásárlásukat, ahogyan az a gyógyászati segédeszközök vagy a gyógyszerek esetében történik.

Akár már évi 20 milliárd forintos támogatási keretből is látványos eredményeket lehetne elérni az életmódváltással megelőzhető betegségek visszaszorítása területén,

ha az eszközök adatait egészségügyi és életmódszakemberek, személyi trénerek, dietetikusok ellenőrizhetnék, és szükség esetén javaslatokat adhatnának a felhasználónak a teendőkről.

A szakember hangsúlyozta, hogy felelős, hosszú távra tervezett, az üzleti érdekeken túlmutató kormányzati döntésre lenne szükség ahhoz, hogy ne csak bizonyos cégek termékei és informatikai megoldásai, hanem – mint a gyógyszereknél – többféle validált eszköz, technológia és digitális egészségügyi szolgáltatás kapjon ártámogatást.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!