hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Világelső orvosdiagnosztikai fejlesztésben vesz részt a 4iG

A robbanásszerű biotechnológiai és informatikai fejlődés olyan jelentős eredményeket hozott a nemzetközi orvos-biológiai kutatásokban, amelyek átalakították a gyakorlati orvoslást, molekuláris alapokra helyezték át a diagnosztikai és terápiás megközelítést egyaránt. Az ehhez szükséges kimagasló informatikai feltételek megteremtésében működik együtt a 4iG Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja, ahol világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon dolgoznak.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektben a 4iG Nyrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontja (SZKK) olyan kompetencia központ fejlesztésén dolgozik, amely a legmodernebb kutatási infrastruktúra, új bioinformatikai adatelemző algoritmusok, valamint a személyre szabott orvoslást támogató, az eredmények kiértékelését segítő diagnosztikai eszközök létrehozásával hatékonyabbá teszi a gyógyítást. A projekt részeként további alkalmazásokat is fejlesztenek: diagnosztikát, prognosztikát, gyógyszerfejlesztést és tesztelést segítő paneleket hoznak létre. Ezen felül a genetikailag determinált ritka, valamint a gyakori onkológiai betegségekhez kötődő terápiás (például gyógyszeripari) fejlesztéseket is támogatja a program.

Az egyetem Szentágothai János Kutatóközpontja által létrehozott Genomikai és Bioinformatikai Core Facility Magyarországon egy olyan egyedülálló központi kutatást támogató laboratórium, amely újgenerációs szekvenálási (NGS) és bioinformatikai adatelemző szolgáltatásokat nyújt, valamint együttműködéseket alakít ki akadémiai és ipari partnerekkel. A Core Facility-t vezető dr. Gyenesei Attila szerint az itt rendelkezésre álló magas színvonalú, koncentrált kutatási lehetőségek, valamint a kutatócsoportok szellemi tőkéje jó lehetőség a piaci alapon történő K+F együttműködésekre:

A helyi tudományos és gazdasági élet élénkítése érdekében kívánjuk erősíteni a kutatások és a piaci szereplők közötti kapcsolatokat, növelni a piaci igényekhez alkalmazkodó fejlesztések számát, valamint támogatni az ezekre reflektáló kutatási kapacitások egymásra találását. Olyan partnerséget alakítottunk ki a 4iG-vel, amely jövőbemutató és sok szempontból a világon egyedülálló eredményeket hozhat”  – mondta el dr. Gyenesei Attila, a PTE SZKK Genomikai és Bioinformatikai Core Facility vezetője.

A projektben résztvevő partnerek szoros együttműködése garantálja, hogy a fejlesztés eredményeként újgenerációs szekvenálási folyamatokat támogató laboratóriumi információkezelő rendszer (LIMS), jelenleg más által még nem kivitelezett szoftver és hardver megoldás váljon elérhetővé a piacra bevezethető formában.

Arra törekszünk, hogy az egészségügyi informatika területén egyedülálló technológiai fejlesztéseink piacra vihetők legyenek, amelyhez felkészült szakemberek és átfogó know-how áll a 4iG rendelkezésére. Az innováció, a nemzetközi trendek követése és lokalizálása folyamatos célunk, amit az orvosdiagnosztika területén is szeretnénk kamatoztatni. A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjával együttműködve régiónk tudományos és technológiai előre lépését támogatjuk”emelte ki Farkas Péter, a 4iG műszaki vezérigazgató-helyettese.

 *

A Széchenyi 2020 program keretében a Pénzügyminisztérium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban támogatja a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése tárgyú felhívásra a 4iG Nyrt. a Pécsi Tudományegyetemmel beadott Egészségügy adatelemző, adathasznosítási, valamint okoseszköz- és Technológia-fejlesztő kompetencia központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen című (GINOP-2.3.4-15-2020-00010 azonosítójú) kérelmét. A 2,218 milliárd forint összértékű teljes fejlesztésből a 4iG Nyrt.-re eső elszámolható összköltség 550.728.266,- Ft, az erre a munkára megítélt támogatás összege 325.734.623,- Ft; a teljes projektre az európai uniós támogatás intenzitása 89,86%.

(forrás: 4iG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!