hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

Magas vérnyomás: elég csak beszélnie a mobilja előtt

A hvg.hu szerint a kanadai Klick Labs olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett, amely képes megjósolni az ember vérnyomását a beszédét hallgatva.

A kísérletek során 245 ember két héten keresztül naponta hatszor rögzítette a hangját. Ehhez a Klick Labs által fejlesztett mobilalkalmazást használták, amely a hangmintán elemezte, hogy szóba jöhet-e a magas vérnyomás az egyes alanyoknál. A háttérben futó gépi tanuló algoritmusok olyan a hang olyan finom jellemzőit vizsgálták, mint például a hangmagasság változékonysága, hogy minél pontosabban tudja a rendszer előre jelezni a magas vérnyomást, írja a lap, jelezve: a nőknél 84, a férfiaknál 77 százalékos pontosságot ért el az alkalmazás.

Yan Fossat, a Klick Labs alelnöke és az IEEE Access című tudományos lapban megjelent publikáció vezető szerzője szerint a technológiának köszönhetően még egyszerűbbé válhat a vérnyomás monitorozása, az előrejelzésnek köszönhetően pedig még azelőtt kezelni lehet a problémát, hogy az bajt okozna.

A fejlesztés azért is ígéretes, mert egy korábbi vizsgálat már arra jutott, hogy hasonló módszerrel a 2-es típusú cukorbetegség is kimutatható.

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!