hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Lehet, hogy le kell törölni a ChatGPT-t?

Egy per részeként könnyen lehet, hogy az OpenAI-nak törölnie kell a ChatGPT-t – írja az NPR nyomán a hvg.hu.

Hetekkel azután, hogy a The New York Times frissítette szolgáltatási feltételeit, és megtiltotta a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeknek, hogy felhasználják a cikkeiket és a képeiket MI-modelljeik képzéséhez, az amerikai napilap perre készülhet az OpenAI ellen. A szakértők feltételezése szerint a per kimenetele katasztrofális lehet az OpenAI számára, az óriási pénzbírságon felül ugyanis akár a ChatGPT teljes adatkészletét meg kell semmisítenie, írja a lap.

Ez a per az NPR szerint a szerzői jogok védelmének „legnagyobb horderejű" jogi csatája lehet. A per háttérében az állhat, hogy az olyan nyelvi modelleket, mint a GPT-3.5 és a GPT-4 – amelyek a ChatGPT generatív mesterséges intelligenciáját működőképessé teszik – harmadik féltől származó adatok felhasználásával képezik ki. És az OpenAI még egy „webkaparó” botot is létrehozott, amely információkat gyűjt a webhelyekről a GPT-modell betanításához. A probléma azonban itt az, hogy az OpenAI nem csak a szabadon elérhető és szerzői joggal nem védett anyagokra támaszkodik, hanem a szerzői joggal védett anyagokat is felhasználja mesterséges intelligencia modelljei képzéséhez, és ezt engedély nélkül tette.

Így viszont érthető, hogy a korai perek elsődleges célpontja az OpenAI lehet, és a vállalat most azt kockáztatja, hogy a szövetségi bíró elrendeli a ChatGPT teljes adatkészletének újjáépítését, amennyiben a The New York Times sikeresen bebizonyítja, hogy a vállalat illegálisan másolta le a tartalmat, és a bíróság korlátozza az OpenAI képzési modelljeit. Ráadásul a szövetségi szerzői jogi törvény szigorú pénzügyi szankciókat is von maga után, a megsértőket 150 ezer dollárig terjedő pénzbírsággal sújtják minden egyes „szándékosan elkövetett" jogsértésért.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!