hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Lázmérővé alakítja az okostelefont egy új alkalmazás

A Washingtoni Egyetem csapata kifejlesztett egy alkalmazást, amely az okostelefonokat alakítja át hőmérővé, közli a GyártásTrend.

A FeverPhone névre keresztelt app nem igényel semmilyen extra hardvert, mert a termisztoroknak nevezett hőérzékelőket használja, amelyek mind a digitális hőmérőkben, mind az okostelefonokban megtalálhatóak. A termisztort a telefonokban az akkumulátor hőmérsékletének mérésére alkalmazzák.

A felhasználók a telefonjukat a homlokukhoz tartva, a képernyővel érintkezve tudják leolvasni a hőmérsékletüket. A fejlesztés során pontosan ez, vagyis a bőr és a képernyő közötti érintkezés volt a legnehezebb feladat, de megoldották. Az alkalmazás kiszámítja a levegő és a telefon hőmérsékletét, majd e különbséghez igazodva meg tudja mérni, hogy az illető teste mennyire meleg. Az alkalmazás a termisztorok segítségével követi, hogy a telefon milyen gyorsan melegszik, majd a képernyő érzékelői segítségével méri, hogy a növekedés mekkora része származik a személytől. Ezeket az adatokat egy gépi tanulásos mesterséges intelligenciába táplálták be, hogy kidolgozzák a testhőmérséklet-érzékelő algoritmust.

Az alkalmazás az éles tesztek során hasonló pontossággal tudta mérni a hőmérsékletet, mint a kereskedelmi forgalomban kapható digitális hőmérők. Legalábbis az UW School of Medicine sürgősségi osztályán végzett teszt során 37 betegből 16-nál ki tudta mutatni az enyhe lázat. Ugyanakkor a kis mintanagyság, a súlyos lázas betegek kihagyása a vizsgálatból, és a kevés, mindössze háromféle mobiltípus használata nem nevezhető klinikai tesztnek, így nem elég meggyőző erejű.

A kutatók is elismerik, hogy a FeverPhone még nincs teljesen készen. A közeljövő fejlesztési iránya ezért az lesz, hogy tovább csiszolják az alkalmazást. A tervek szerint okosórákon és többféle okostelefonon is tesztelik az alkalmazást, írja a Freethink nyomán a lap.

Lázmérő okostelefon működés közben. Fotó: Dennis Wise/University of Washington (Forrás: GyártásTrend)
Lázmérő okostelefon működés közben. Fotó: Dennis Wise/University of Washington (Forrás: GyártásTrend)

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!