hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Applikációk fogyatékkal élőknek

Orvostechnológiai alkalmazásokat fejleszt bezártságszindrómás és hiperaktív betegek számára a Mindtech Apps, írja a Világgazdaság.

A Mindtech Apps 2015-ben indult. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán mesterszakos hallgatóként fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy EEG-technológiát mobilappokkal ötvözve újszerű orvostechnológiai megoldásokat hozzak létre – meséli Králik Tamás, a cég alapító-ötletgazdája. De a csapatot kezdetben egymaga alkotta. Már a tanulmányai során léteztek azok a technológiák, hogy pislogásvezérelt appokat fejlesszenek.

Volt okostelefonra csatlakoztatható EEG, megfelelő jelfeldolgozási kapacitás, miért is ne vágjunk bele, tettem fel a kérdést magamnak – emlékezik vissza Králik Tamás. A mesterszakon elsajátította a programozás alapjait, közben autodidakta módon elkezdte megtanulni a mobilalkalmazás fejlesztési technológiáit és kidolgozni a termék alapjait is. A fejlesztésekkel több helyre is pályázott, így jutott el végül a vállalkozás megalapításáig, mivel egy cég nélkülözhetetlen a pályázatok leadásához.

Pályázati pénzt ugyan akkor még nem nyert a vállalkozás, a német Falling Walls Lab innovációs verseny azonban áttörő sikert hozott számára, sőt meg is nyerte a Memory Blink applikációval „Ezzel lehetőséget szereztem arra, hogy az alkalmazást bemutassam a rangos berlini konferencia mellett más fórumokon is. Ezt követően több pázmányos barátom is csatlakozott a csapathoz, az egyetem pedig megadta az ehhez szükséges keretrendszert, az általunk fejlesztett projektek önálló laboratóriumi, valamint diplomatémaként is megállták a helyüket – ismerteti a startup alapítója. – Csapatunk sikerének hamar híre ment, és

a környezetünkből több olyan startup is felvette velünk a kapcsolatot, amely fejlesztőcsapatot keresett megvalósítandó projektjéhez. Néhány sikeres applikáció után a hírünk folyamatosan terjedt, egyre több megbízást kaptunk, így nyerte el a csapat a mai méretét és felépítését.”
 
A bezártságszindrómás páciensek teljes mértékben mozgás- és beszédképtelenek, az állapot súlyosságának fokától függően általában csak a vertikális szemmozgás, a részleges arcizommozgás vagy a pislogás funkciójuk marad ép. Ezen betegek nem képesek interakcióba lépni, kommunikálni a környezetükkel, szórakozási lehetőségeik is nagyban korlátozottak. Ez az állapot az esetek többségében a kognitív funkciók romlásához, szorongáshoz, esetenként depresszióhoz vezet. A páciensek mentális rehabilitációja, kommunikációjuk, valamint kognitív fejlődésük biztosítása napjainkig megoldatlan probléma. A betegséghez kapcsolódó három applikációjuk a kommunikáció, az olvasás és a szórakoztatás témaköröket fedi le.

További részletek a Világgazdaság portálján.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!