hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Gyógyítás

Vér a vizeletben? Biztos?

Ha a tesztcsík vért mutat ki a vizeletben, az irányelvek szerint a következő lépés a vizelet mikroszkópos vizsgálata, hogy megbizonyosodjunk a tesztcsíkkal kapott eredményről. Ennek ellenére a beteget gyakran rögtön szakorvoshoz küldik vagy újabb vizsgálatokat rendelnek el.
A tesztcsík használata nagyon elterjedt. Ez nem más, mint egy vékony műanyag csík, amelynek egy részét olyan kis négyzetek fedik, amelyek színe megváltozik a vizelet savasságától, fehérjetartalmától, cukortartalmától, véres voltától stb. függően.
 
Az Amerikai Urológiai Szövetség ajánlása szerint, ha a tesztcsík vért mutat ki a vizeletben, de a beteg jól érzi magát és nincs más tünete, az eredményt minden egyéb vizsgálatot megelőzően mikroszkóposan kell igazolni, mivel a tesztcsík nem 100 százalékosan megbízható eljárás. Mégis, dr. J. Stephen Jones és munkatársai, a Cleveland Clinic Foundation dolgozói szerint ezt az ajánlást gyakran nem tartják be, és fölösleges, drága vizsgálatokat végeznek olyan betegeken, akiknek nincs is vér a vizeletében.
 
A kutatók 91 olyan beteget vizsgáltak, akiket a tesztcsík pozitív eredménye miatt urológushoz küldtek. Ezek közül 69 betegnél nem igazolták mikröszkópos vizsgálattal a vér jelenlétét a vizeletben. Az urológus csak 17 ilyen betegben (25 százalék) talált hematuriát (vérvizelést). Mi több, 15 beteget még az urológiai vizsgálat előtt képalkotó vizsgálatra küldtek.
 
Az eredményeket a közeljövőben a Journal of Urology közli, és a Reuters számolt be róluk. „Igazoltuk, hogy milyen gyakran végeznek egészséges személyeken különféle fölösleges vizsgálatokat. Sajnos, ez nem volt meglepetés, tudtuk, hogy mindennapos problémáról van szó. Vizsgálatunkkal arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy csak a tesztcsík eredménye alapján nem szabad döntéseket hozni.” – mondta dr. Jones.
 
A kutatók becslése szerint a Medicare 44 901 dollárt fizetett ki annak a 69 betegnek az urológiai vizsgálatáért, akiknek vizeletét nem vizsgálták meg mikroszkóppal. A 69 beteg közül egyébként csak egyben talált az urológus rosszindulatú elváltozást.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés