hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

Változik az agystimulációs technika Parkinson-kórban?

Az agyi stimuláció új megközelítése a Parkinson-kórral élőknek jobb kontrollt biztosíthat a tüneteik felett, és felére csökkentheti a leginkább zavaró tünetek időtartamát – írja az Index.

A mély agyi stimuláció (DBS) ma már a Parkinson-kórban szenvedők általános kezelésének része, és segíthet az olyan tüneteken, mint a merevség, a lassúság és a remegés. A módszer lényege, hogy finom elektródákat ültetnek be az agyba, hogy elektromos ingerléssel lássanak el bizonyos, a mozgást irányító területeket.

Jelenleg ezt az ingerlést állandó szintre állítják be, függetlenül attól, hogy a beteg mit csinál, vagy milyen súlyosak a tünetei. Ennek eredményeképpen a technika vagy alulstimulációt eredményezhet, ami a tünetek áttöréséhez vezet, vagy túlstimulációt, ami rendszertelen mozgásokhoz vezet.

Most a szakértők szerint nagy lépést tettek a technika javítása felé, mivel lehetővé tették, hogy a stimuláció szintje automatikusan a páciens igényeihez igazodjon, az agy valós idejű jelzései alapján. A Nature Medicine című folyóiratban Oehrn és munkatársai leírják, hogy a kísérleti tanulmányban négy Parkinson-kóros férfi vett részt, akiknek egy cég által kutatási céllal biztosított DBS-berendezést ültettek be. Ez az eszköz képes érzékelni az agyi aktivitást és egyidejűleg stimulációt is nyújtani. A mi feladatunk az volt, hogy megalkossuk az algoritmusokat az ezen az eszközön futó szoftverhez – mondta Oehrn.

A csapat az algoritmusokat minden egyes személyre és a legzavaróbb tünetükre szabta, így egy olyan rendszer jött létre, amelyben a résztvevők agyi jeleit folyamatosan figyelték, és az elektromos stimulációt automatikusan az igényeikhez igazították.

További részletek

Annick Vanblaere képe a Pixabay-en
Annick Vanblaere képe a Pixabay-en

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés