hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Új szakmai ajánlás a sclerosis multiplex terápiájáról

Megjelent a Magyar Neuroimmunológiai Társaság legújabb szakmai ajánlása a sclerosis multiplex diagnosztikájáról és kezeléséről. Az ajánlás vezető szerzője Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem docense, a Neurológiai Klinika szakorvosa. A szakemberek az irányelvek megfogalmazásával szeretnék segíteni az orvosokat a betegeik számára legeredményesebb terápia kiválasztásában.

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus gyulladásos és degeneratív megbetegedése. A leggyakoribb fiatal felnőttkorban kezdődő ideggyógyászati megbetegedés, amely az esetek csaknem kétharmadában 10-15 év kórlefolyás után maradandó rokkantsághoz és a munkaképesség idő előtti elvesztéséhez vezet.


 

Magyarországon az SM-ben szenvedő betegek száma tízezerre becsülhető, évente országosan körülbelül mintegy ötszáz új esetet diagnosztizálnak. Az SM leggyakrabban 20 és 40 év között jelentkezik, és több mint kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Az irányelv összefoglalja a sclerosis multiplex jellegzetességeit, a kezelésére vonatkozó javaslatokat, valamint a terápia alkalmazásának szakmai és szervezeti feltételeit. A cél, hogy a megfogalmazott ajánlások alkalmazásával a Magyarországon kezelt SM-betegek ellátása egységes legyen, a nemzetközi standardoknak és kritériumnak megfeleljen. A jelenlegi irányelv a legújabb klinikai kutatások eredményei, bizonyítékai alapján tesz javaslatot a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokról, illetve a betegek kezeléséről.

  

– A legutóbbi ajánlást tíz éve készítettük el. Azóta a terápia és a diagnosztika is jelentősen fejlődött.  Ma már a legkorszerűbb vizsgálati módszerek alkalmazása lehetővé teszi, hogy minél korábban felállítsuk a biztos diagnózist, ennek köszönhetően pedig hamar elkezdhetjük a kezelést, amely így sokkal hatékonyabban alkalmazható hosszú távon. A szakmai anyagunkban ajánlásokat fogalmazunk meg többek között a fizikális, a kötelező és a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokkal kapcsolatban – ismertette Csépány Tünde, az ajánlás vezető szerzője, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Tanszék egyetemi docense, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság volt elnöke, jelenleg vezetőségi tagja.   

A szakmai anyag a diagnosztikára vonatkozó ajánlás mellett összefoglalja az SM terápiájában jelenleg alkalmazható gyógyszerekkel kapcsolatos információkat, tapasztalatokat, valamint javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy az orvosok milyen szempontok alapján szelektáljanak a készítmények közül. Külön kitér például a várandós kismamák vagy a súlyos vírusfertőzéssel küzdők kezelésére.  

– Már húsz készítmény áll rendelkezésünkre, nemcsak injekciós, intravénás, hanem ritkább adagolású – akár féléves, havi rendszerességgel vagy évente csak néhány napig szedett – tabletta formában is. Sőt az utóbbi két évben az addig kezelhetetlen betegcsoport számára is fejlesztettek ki hatékony gyógyszert. Ajánlásunkkal a készítmények közötti eligazodást szeretnénk segíteni. Célunk, hogy a szakemberek döntését oly módon befolyásoljuk, hogy betegeik számára a legeredményesebb ellátást választhassák ki. Az irányelvek csak ajánlások, amelyeket az orvos mindig az adott beteg állapotának, szükségleteinek és preferenciáinak megfelelően alkalmazhat – tette hozzá Csépány Tünde. 

A javaslatban hangsúlyozzák továbbá, hogy a kezelés komplexitása miatt indokolt a betegek speciális centrumban történő ellátása. A szakmai ajánlás az életmódra vonatkozó ajánlásokat is megfogalmaz, többek között a fizioterápiával, a testmozgással, a diétával kapcsolatban, illetve kiemeli a stressz és a dohányzás negatív hatásait. Az összefoglalóban felhívják a figyelmet a pszichés támogatás fontosságára is, amely a tapasztalatok szerint javítja az SM-es beteg életminőségét. A szakemberek kitérnek a betegek rehabilitációjára is, amelyet egyénre szabottan kell megtervezni, hogy a fizikai, pszichés és mentális károsodásokkal élő beteg megszerezze azokat a képességeket, amelyek segítségével csökkenteni tudja a fogyatékosság mértékét, optimalizálja a megmaradt funkcióit, hogy a betegség tünetei a lehető legkisebb mértékben korlátozzák a munkavégzésben, a magánéletében és társadalmi kapcsolataiban.  

A szakmai ajánlás az Ideggyógyászati Szemle Proceedings kiadásában jelent meg, de hamarosan digitális formában is elérhető lesz a Magyar Neuroimmunológiai Társaság honlapján. 

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés