hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Új biomarker a szepszis súlyosságának megállapítására

A Medical University of South Carolina kutatói a Frontiers in Immunology folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy egy új biomarkert azonosítottak a szepszis súlyosságának monitorozására, amely az extracelluláris vezikulumok (EV-k) elemzésén alapul.

A vizsgálat szerint a szepszisben szenvedő betegek vérében található EV-k bizonyos enzimekből nagyobb mennyiséget tartalmaztak (különösen kaszpáz-1-ből), illetve egy bizonyos RNS-molekula, a miR-126 szintje is alacsonyabb volt, mint kritikus állapotú, de nem szepszisben szenvedő betegek esetében. A kutatók azt is megállapították, hogy az ilyen cirkuláló EV-k sokkal nagyobb eséllyel okoznak sejtkárosodást és akut légzési distressz szindrómát (ARDS), az alacsonyabb miR-126 RNS-szint pedig ARDS és akut vesekárosodás esetén magasabb halálozási aránnyal is asszociálható volt.

Bár a módszert még fejleszteni kell, a kutatók remélik, hogy az egyszerű folyékony biopsziával elvégezhető teszt alkalmas lehet a szepszis súlyosságának dinamikus monitorozására és predikciójára.

Forrás: Pengfei Li et al, Circulating extracellular vesicles are associated with the clinical outcomes of sepsis, Frontiers in Immunology (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés