2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Továbbra is indokolt a védőoltás a Covid és az influenza ellen is

A jelenlegi eljárásrend szerint a háziorvosoknak lehetőségük van Covid-oltóanyagot igényelniük, mondta Békássy Szabolcs az InfoRádióban.

hirdetés

A 60 év feletti korcsoport, illetve a krónikus betegségben szenvedők esetében a fertőzés súlyos kimenetelű is lehet, ezért – a háziorvosoknál még mindig rendelkezésre álló – influenza-védőoltás beadása továbbra is feltétlenül indokolt.

A jelenlegi eljárásrend szerint a háziorvosoknak lehetőségük van járási népegészségügyi osztályok felé jelezni azt is, ha a praxisukban Covid szempontjából oltandó páciensek vannak, és igényelhetnek ehhez szükséges oltóanyagot. Ennek kiszállítását a járási népegészségügyi osztályok biztosítják elegendő oltandó esetében – ismertette az InfoRádió érdeklődésére Békássy Szabolcs.

"Mindazonáltal nem feltétlenül a betegszámtól függ annak a kérdése, hogy egy páciensnek mennyit kell várnia a vakcinára, sokkal inkább logisztikai kérdés, ami járásonként nagy különbözőséget mutathat" – tette hozzá a szakértő.

A lehetőség tehát mindenképp adott a védőoltás megismétlésre, de ezt mindenképp egy orvos–beteg konzultációnak kell megelőznie.

Bár a Covid-oltás iránti lakossági igény rendkívüli módon lecsökkent, bizony esetekben – súlyos, legyengült immunrendszerrel rendelkező páciensek esetében – egy-egy védőoltásnak az ismétlésére mindenféleképpen szükség lehet – hangsúlyozta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!