hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Többen keresnek az interneten betegségekre, mint süteményreceptre

Többen keresnek rá a Google-on arra, hogy mi lehet a betegségük, mint a süteményreceptekre. Az ATV Heti Napló riportfilmet készített a jelenségről

Bodoky György professzor véleménye az, hogy a felvilágosult, a tájékozott betegnél nincs jobb beteg az orvos számára, hiszen hallatlan mértékben megkönnyíti az orvos munkáját. De ahhoz, hogy tájékozott legyen, hiteles forrásokat kell találnia és ebben van a legnagyobb gond, hogy mitől vagy miképpen ellenőrizhető, hogy valami hiteles forrás-e vagy sem.

Ezzel szemben Vajó Zoltán, aki ugyancsak orvos, azt állítja:

„Önmagunkat diagnosztizálni Google-al az egy veszélyes dolog és megmondom miért mondom ezt. Én nagyon sok olyan esetet láttam, nem csak Google időkből, ahol olyan betegségről volt szó, amit meg tudtunk volna gyógyítani, ha időben fordul orvoshoz, ha hallgat rá, megbízik benne.”

Őrületesen be tudja szippantani az internet az embert, ha betegségről van szó, viszont ez nem feltétlenül rossz: ha tudatosan, okosan használjuk fel az információkat, akkor akár egészségtudatosabbá és sokkal felkészültebbé is válhat a társadalmunk.

Bodoky professzor például kifejezetten szereti, ha a betegei felkészülten érkeznek hozzá. Mint mondta: „egyszerűen sokkal könnyedebbé teszi a párbeszédünket, ami sajnos időben limitált mindig, sokkal több kérdést tudunk tisztázni, ő is felkészültebben tud jönni a kérdéseit már csokorba szedve.  Van egy fiatal generáció, akik az idősebb nagymama, papa, szülő betegsége esetén nagyon nyitottá tud válni, ők aztán a tudatos, profi internetfelhasználók, nagyon sokszor tapasztalom azt, hogy az ifjú generáció kíséri el az idős beteget és ők hozzák számomra az internet nyújtotta kérdéseket, hátha ők megőrzik majd ezt a tudatosságot, és valamit változtatni tudnak a magyar populációnak egyébként szégyenletesen rossz egészségtudatosságán.”

Szabó András egy egészségiparra szakosodott piackutató és tanácsadó ügynökséget vezet, nemrégen készítettek egy reprezentatív kutatást a lakosság egészségügyi tájékozódási szokásairól.

A megkérdezettek 69 százaléka azt válaszolta, hogy az interneten szerzett a legtöbb egészségüggyel kapcsolatos információt. 53 százalékuk pedig legutóbbi problémája kapcsán is az internetet hívta segítségül. SzabóAndrás szerint az internet arra jó, hogy egy előszűrést végezzek magamon, vagy tájékozódjak egy gyógyszer mellékhatásánál, én mit tapasztalok, van-e ilyen, akkor oda tudok fordulni az orvoshoz és az orvost, mint kiszolgálva tudom mondani neki azokat a tüneteket, amiket lehet, hogy magamtól nem mondtam volna.

Az internet nem abban segít, hogy saját magát gyógyítsa meg, hanem az őt gyógyító orvosával konzultáljon arról, amit az interneten tanul, írja az ATV portálja.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés