2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Több mint mukolitikum

Az N-acetil-cisztein antioxidáns hatással is rendelkezik, aminek a COPD kezelésében van jelentősége. Az NAC adagolása hatására csökken a COPD-s betegeknél az akut exacerbatiók gyakorisága, írja a PharmaOnline.

A légúti fertőzések világszerte a lakosság jelentős részét érintik. Az Európai Unió tagországaiban a kórházba kerülések 7 százaléka írható a légúti megbetegedések számlájára. Emellett, a respiratorikus megbetegedések az összhalálozás körülbelül 12 százalékáért felelősek (1).

Az alsó vagy felső légúti infekciókkal járó (RTI) produktív köhögés tüneti kezelésében jelentős szerep hárul a vény nélküli forgalomban elérhető (OTC) vagy vénykötelesen kapható gyógyszerekre, írja a PharmaOnline. Az ambroxol, a brómhexin, a karbocisztein, az N-acetil-cisztein, az erdosztein és a sobrerol gyógyszerei törzskönyvezett gyógyszerekként vannak forgalomban világszerte (utóbbi készítményei Magyarországon nincsenek forgalomban) (1).

Indikációk széles skálája

A nem bakteriális eredetű légúti fertőzések kezelésében – a jelenleg érvényben lévő irányelvek alapján – lényeges a köhögés szimptomatikus enyhítése. Produktív köhögés esetén a cél a felköhögés támogatása, és ilyen módon a köhögés mérséklése. A mukoaktív hatóanyagok csökkentik a hörgőváladék viszkozitását, megkönnyítik annak a felköhögését, kiürülését, és ezzel elősegítik az abban adszorbeált légúti patogének eltávolítását. Mindez − a mellkasi fájdalom csökkentése, az alvászavarok mérséklése és a közérzet javítása révén − hozzájárul a beteg általános állapotának a javulásához (1).

A nyák elfolyósításában (mukolitikum), a köhögés indukálásában (expektoráns) és a váladék felköhögésében (mukokinetikum) szerepet kapó hatóanyagok − az akut köhögés enyhítésén túl − számos kórképben nagy jelentőségűek; így – többek között − lényegesek a bronchiectasia (= hörgőtágulat), a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az akut és a krónikus bronchitis kezelésében (1).

Az N-acetil-cisztein mint mukolitikum

A ciszteinszármazékok, így az N-acetil-cisztein (NAC) is a leggyakrabban rendelt mukolitikumok közé tartozik Európában. Az NAC képes a nyák makromolekuláiban lévő diszulfidhidak lebontására, ilyen módon a nyák viszkozitásának csökkentésére, a nyák elfolyósítására (1).

Az N-acetil-cisztein antioxidáns hatással is rendelkezik, aminek a COPD kezelésében van jelentősége. Az NAC adagolása hatására csökken a COPD-s betegeknél az akut exacerbatiók gyakorisága. Hasonlóképpen, krónikus bronchitis esetén is segíthet az exacerbatiók kivédésében az NAC adagolása (1). Emellett, az NAC a cisztás fibrózis kezelésében is szerepet kap.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az NAC mind a felnőttek, mind a 2 évesnél idősebb gyermekek gyógyszeres terápiájában biztonságosan alkalmazható hatóanyagként ismert (1−3). Úgy tűnik, hogy a mellékhatásspektrumot illetően nincs szignifikáns különbség a kisebb (≤600 mg/nap) és nagyobb (>600 mg/nap) dózisú NAC-s kezelések között (2).

Az NAC-tartalmú gyógyszereket általában napi háromszor kell adagolni, és a betegek figyelmét fel kell hívni a folyadékkal való bevétel fontosságára valamennyi gyógyszerforma esetén.

Az NAC esetén nem írtak le antibiotikumokkal kialakuló interakciókat, ennek ellenére, biztonságossági megfontolásokból javasolt a 2 órás időkülönbséggel bevenni az NAC-t és az antibiotikumokat (1, 4). Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a felköhögést serkentő NAC-vel „ellentétes hatású” köhögéscsillapító készítmények egyidejű alkalmazása tilos az N-acetil-ciszteines szerek szedésekor. Azaz, kerülendő az expektoráns és a köhögéscsillapító hatóanyagok együttes szedése (1).

Az N-acetil-cisztein „új” hatásai

Az NAC több mint mukolitikum. Az NAC hozzájárulhat ahhoz, hogy mérséklődjön a szervezetet érő toxinok máj- és vesekárosító hatása. Példaként hozható, hogy paracetamolmérgezések esetén az NAC az irányelvek által javasolt és a mindennapi gyakorlatban is alkalmazott antidotum (5).

Az elmúlt időszak kutatási eredményei rámutattak arra, hogy az NAC-ben hatalmas potenciál rejtőzik, ami a jövőben alkalmassá teheti a hatóanyagot arra, hogy az a mukolitikumként és paracetamolmérgezések esetén antidotumként való alkalmazásain túl is teret nyerjen a terápiában – az antioxidáns hatások biztosításában, a pszichiátriai kórképek kezelésében, a vércukorszint stabilizálásában éppen úgy, mint a fertilitás növelésében (5).

Az elmúlt évek szakirodalmi eredményei között tallózva kiderül, hogy:

1. A ciszteinszármazék NAC szükséges ahhoz, hogy a szervezetben megfelelő legyen az egyik legfontosabb antioxidánsként ismert vegyületnek, a glutationnak a szintje. A megfelelő glutationszint biztosítása révén kivédhető az oxidatív stressz, és redukálhatók annak a nem kívánatos következményei − így többek között a szívbetegségek, az infertilitás, valamint a pszichiátriai kórképek (5).

2. A párok meddőségének gyakori oka a férfi infertilitása, amiben az egészséges spermiumok képződését kedvezőtlenül befolyásoló oxidatív stressz is szerepet kap. Amennyiben az oxidatív stressz áll az infertilitás hátterében, az NAC adása kedvezően befolyásolhatja a fertilitást. Egyes vizsgálatok az önmagában (napi 600 mg), mások a kombinációban (600 mg NAC + 200 mikrogramm szelén) adagolt NAC pozitív hatásairól számolnak be. Arra mutató eredmények is vannak, hogy az NAC a policisztás ovárium szindrómás nőknél az ovarialis ciklus indukálása révén támogathatja a fertilitást (5).

3. Az NAC – az agyi glutamát- és glutationszintek befolyásolása révén − hozzájárulhat a különféle mentális állapotok kezeléséhez, így a bipoláris zavar, a szkizofrénia vagy az obszesszív-kompulzív zavar (=kényszerbetegség) tüneteinek enyhítéséhez.

4. Állatkísérletes eredmények alapján az NAC mérsékelheti a kognitív hanyatlás ütemét az Alzheimer-kóros betegeknél. Mivel a Parkinson-kór etiológiájában is szerepet kaphatnak az oxidatív folyamatok, az antioxidáns NAC kedvező hatású lehet a kórkép tüneteinek, így például a tremornak az enyhítésében.

5. Néhány vizsgálati eredmény arra utal, hogy az NAC alkalmazható lehet a függőségek kezelésében, a megvonási tünetek enyhítésében, legyen szó akár kokainfüggő, akár marihuána- vagy nikotinfüggő személyekről.

6. Állatokkal végzett kísérletek alapján úgy tűnik, hogy a zsírsejtek gyulladásos folyamatainak a mérséklése révén az NAC hozzájárulhat az inzulinrezisztens állapot javulásához, a vércukorszint stabilizálásához, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának a mérsékléséhez.

IRODALOM:

1. Scaglione F, Petrini O. Mucoactive agents in  the therapy of upper respiratory airways infections: Fair to describe them just as mucoactive? Clin Med Insights Ear Nose Throat. 2019;12:1−9.

2. Cazzola M, Valzetta L, Page C, Jardim J, Chuchalin AG, Rogliani P et al. Influence of N-acetylcysteine on chronic bronchitis or COPD exacerbations: a meta-analysis. Eur Resp Rev 2015;24:451−461.

3. Chalumeau M, Duijvestijn YCM. Acetylcysteine and carbocysteine for acute upper and lower respiratory tract infections in paediatric patients without chronic broncho-pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev 2013; Art. No.:CD003124

4. www. ogyei.gov.hu; 2019. okt. 24.

5. Top 9 benefits of NAC (N-acetyl-cysteine); www.healthline.com; 2019. okt. 24.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.