hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Szívelégtelenséggel küzdő, idős betegeket támogató program indul

Szívelégtelenségük mellett még legalább két további társbetegséggel küzdő, 65 év feletti betegek jelentkezhetnek január 15-ig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, valamint a Magatartástudományi Intézet együttműködésével megvalósuló uniós kutatási programba, amely azt vizsgálja, hogy a páciensek állapotát, életminőségét, életkilátásait mennyiben befolyásolja a pszichoszociális támogatás.

ESCAPE címmel nemzetközi kutatás indult, amelynek keretében integrált, betegközpontú, pszichoszociális ellátást kapnak a programba bekerülő, 65 évnél idősebb, szívelégtelenségben és több társbetegségben is szenvedő (multimorbid) betegek, akik nehezen tudnak megküzdeni betegségükkel és azok érzelmi terheivel. A vizsgálat során a betegek 9 hónapon keresztül gyakorlati és érzelmi támogatást kapnak egy felsőfokú egészségügyi végzettségű gondozási koordinátortól. A betegek állapotának és életminőségének felmérése kérdőíves adatgyűjtéssel, telefonon, vagy videós hívásokkal történik, a résztvevőknek nem kell sehova elutazniuk – hívta fel a figyelmet Nagy Klaudia Vivien, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológusa, a vizsgálat vezetője.

A jelentkezők először egy felmérésen vesznek részt, ennek eredményétől függően kerülhetnek a programba. A kiválasztásnál a krónikus szívbetegség és a társbetegségek megléte mellett a pszichoszociális elemeket vizsgálják, azt, hogy a beteg mennyire képes menedzselni a betegségét, és az azzal járó érzelmi stresszt, képes-e követni az orvosi utasításokat, megfelelően szedi-e a gyógyszereit, követi-e az életmódra vonatkozó tanácsokat.

A programba bekerülőknek éppen a felsoroltakban nyújt segítséget a gondozási koordinátor, aki végigköveti a támogatott betege teljes kezelési stratégiáját, részletesen megbeszéli a beteggel, hogyan szedje a gyógyszereit, tanácsot ad az életmódbeli tényezőkre, táplálkozásra, káros szenvedélyekre, mozgásra, stresszkezelésre vonatkozóan, és segít tájékozódni, hogy a felmerülő akut problémával hova lehet fordulni – magyarázta a kutatásvezető. Nagy Klaudia Vivien hozzátette, a gondozási koordinátorral sok olyan fontos, a betegség előrehaladását, az életminőséget, életkilátásokat meghatározó tényezőről is beszélgethetnek a betegek, amire egy orvosi vizitnél nincs idő, tájékozatlanságuk  pedig jelentősen növeli a mentális stresszszintjüket.

Az ESCAPE kutatással a betegedukáció és betegmenedzsment hatékonyságát vizsgálják a kutatók. Azt szeretnék felmérni, hogy az integrált és személyre szabott kezelés és beteggondozás javítja-e a krónikus szívelégtelenségben szenvedő idős, több társbetegséggel rendelkező betegek megküzdését, fizikai és mentális egészségét. Az ESCAPE projekt „Horizon2020” Európai Uniós Pályázatként valósul meg. A projektben magyar részről a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika és a Magatartástudományi Intézet munkatársai vesznek részt.

A programba, amelyről itt olvashat további részleteket, 2024. január 15-ig jelentkezhetnek a betegek.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés