hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Robot is segítheti az Alzheimer-kórosokat

"Tehetek érted valamit?" – kérdezi Nao, az ember formájú robot, az Aldebaran francia vállalat világsztárja, egyike az embert segítő robotoknak, amelyek egyre népszerűbbek az öregedő országokban, például Japánban, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

2008 óta Naót 12 ezer eurós áron (3,4 millió forint) 45 országban vásárolták meg 2600 példányban, ami humanoid robot esetében példa nélkül álló – mondta Petra Koudelkova Delimoges, az Aldebaran társadalmi kapcsolatok vezetője.

Nao felismeri az arcokat, felolvassa az újságot, az elektronikus leveleket, lejegyezi és elküldi a neki diktált választ. Fontos segítőtársa lehet a mozgásképtelen, Alzheimer-kórban szenvedő betegnek vagy a kórházban fekvő gyermekeknek. Szülők és egészségügyi szakemberek kérésére a cég most dolgozik egy autista gyermekeket segítő robot tervein.

Az Aldebaran most párizsi telephelyén a 130 centiméteres Rómeón dolgozik. Az 2009-ben elkezdett program keretében most készült el a prototípus. Rómeót valódi személyi segítőnek szánják, aki nyitni és zárni tudja majd az ajtót, emlékeztet a gyógyszer bevételére és felsegíti az eleső beteget.

Ez a robot Bruno Maisonnier régi álma, amely 35 évvel ezelőtt egy sci-fi olvasásakor született. A lengyelországi Crédit Agricole egykori vezetője 2004-ig szó szerint egy beépített szekrényben építette meg a saját robotjait. A Sony Aibójának és a WowWee Robosapiensének a sikere ihlette 2005-ben a cég létrehozására megtakarításai révén, rokoni és baráti segítséggel.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés