hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Másképp autisták a nők és a férfiak

Az autizmus spektrum zavarban (ASZ) szenvedő nők és férfiak között apró, de jelentős különbségek vannak a betegség által befolyásolt kognitív funkciókat illetően – ezt mutatta ki egy új kutatás, amelyet Meng-Chuan Lai és munkatársai végeztek az angliai Cambridge-i Egyetemen.

A kutatás eredményeit a PLOS ONE-ban publikálták október 17-én.

Bár az ismert, hogy az autistákban nemfüggő eltérések mutatkoznak a szérum biomarkereiben, a genetikai háttérben és az agy anatómiai felépítésében, nagyon keveset tudunk a betegség okozta nemfüggő kognitív változásokról. A mostani vizsgálatban a kutatók a kogníció négy aspektusát (érzelempercepció, perceptuális figyelem a részletekre, exekutív funkció, motoros funkció) hasonlították össze autista nőkben és férfiakban, illetve egészséges személyekben. Az egyik feladat az arckifejezésekben megmutatkozó érzelmek percepciója volt, s ez a vizsgálat szerint egyformán károsodott volt az ASZ-s nőkben és férfiakban az egészséges személyekhez képest. Ezzel szemben azokban a feladatokban, amelyek a részletekre való figyelmet vagy stratégiai gondolkodást igényeltek és a motoros funkciókban az ASZ-s nők hasonló teljesítményt nyújtottak, mint az egészségesek, az ASZ-s férfiak teljesítménye viszont elmaradt az egészséges férfiakétól.

A szerzők szerint az eredmények, amelyekre összesen 128 személy (felük ASZ-s beteg) vizsgálatával jutottak, azt jelzik, hogy az autizmus másképpen befolyásol egyes kognitív funkciókat a nőkben és a férfiakban, s erre tekintettel kell az állapot felmérése és a kezelés során is írja a Science Daily. Hangsúlyozták, hogy szisztematikusan vizsgálni kell, hogy milyen különbségek állnak fenn az ASZ-s nők és férfiak között. Mindeddig – feltehetően azért, mert az ASZ a férfiakban jóval gyakoribb – az ASZ-s nők vizsgálata nem volt kielégítő.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: PLoS ONE, Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink