hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Rákellenes Világnap 2024: Méltányos ellátást mindenkinek!

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 24 éve tartják minden év február 4-én. A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában, „Méltányos ellátást mindenkinek” (Close the care gap). Az unió magyar tagszervezete, a Magyar Rákellenes Liga ezen apropóból, egy eddig kevésbé reflektorfényben lévő betegkörre kívánja felhívni a figyelmet: a ráktúlélőkre.

A daganatos megbetegedés Magyarországon, Európában és a világon is a második leggyakoribb halálozási oknak számít. Az International Agency for Research on Cancer becslése szerint minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során legalább egyszer szembesül egy daganatos betegséggel. A gyakori daganatos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető lenne, ha a megelőzésre, egészséges(ebb) életmódra, korai felismerésre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára helyeznénk a hangsúlyt!

Az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek, valamint folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ember él túl azt követően, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. Jelenleg a daganatos betegek mintegy kétharmada több mint öt évig él a diagnózis felállítását követően. A becslések szerint több mint 12 millió ráktúlélő van már Európában.

Talán éppen ezért is ez ESMO (European Society for Medical Oncology) szakértői konszenzusnyilatkozatot tettek közzé a ráktúlélő-ellátás és kutatás támogatásáról Európában. ( A nyilatkozat a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság hivatalos folyóirata, a Klinikai Onkológia 2023/decemberi számában jelent meg.) A vizsgálatok talán legfontosabb megállapítása, hogy a korai stádiumban felfedezett ráktípusoknál jellemzően sokkal kisebb a kiújulás esélye, tehát a szűrővizsgálatokon történő megjelenés, nemcsak a közvetlen betegség kilátásokra van hatással, de hosszabb távon is kedvezően befolyásolja az érintett túlélését, életminőségét.

A ráktúlélők heterogén csoportot alkotnak, mivel különböző rosszindulatú daganatos betegségekben szenvednek, így eltérő kezelési tervek és prognózisok jellemzik az egyes betegeket. Nagyjából 15 százalékra teszik az általános kockázatát annak, hogy egy daganatos betegséget valamikor egy másik, az elsőtől független rák követ.

A szakmai közlemények alapján a kiújulásnak nagyobb az esélye a gyermekkori rákokban, Hodgkin limfómában, glioblastomában, húgyhólyag és hasnyálmirigyrákban, valamint minden olyan daganatos megbetegedésben, amit dohányzás okozott.

  • Az emlőrákos nőknél összességében 30% az esély a kiújulásra. Sok eset a kezdeti kezelés befejezését követő öt éven belül történik.
  • Az invazív méhnyakrákban szenvedők betegsége becslések szerint 35%-ban kiújul. A korai stádiumban felismert rák könnyebben kezelhető, ezért kisebb a kiújulási arány.
  • A Hodgkin-limfómás betegeségek 10-13%-a kiújul az elsődleges kezelés után. A betegek további 20-50%-ánál a második vonalbeli kezelés befejezése után történik a kiújulás.
  • Limfóma (DLBCL): a betegek 30-40%-ánál kiújul a non-Hodgkin-lymphoma leggyakoribb altípusa, a DLBCL.
  • Prosztatarák: 5 éven belül a prosztatarákos betegek 20-30%-a kiújul a kezdeti kezelés befejezését követően.
  • Tüdőrák: összességében a tüdőrákos betegek 30-75%-ánál lesz kiújulás, de ez az altípustól függ, például nem kissejtes tüdőrákban alacsonyabb az arány.
  • Hasnyálmirigyrák: a betegség nagyjából egyharmada a műtét után egy éven belül kiújul.

Az adatok azt sugallják, hogy a diagnózis felállításakor és a túlélés során az egészségtelen magatartásformák – beleértve a súlygyarapodást, a dohányzást, a fizikai inaktivitást és az alkoholfogyasztást – kapcsolatban állhatnak a megnövekedett második primer tumorok és a társbetegségek, a kiújulás, a rákhoz kapcsolódó mellékhatások kialakulásával, az életminőség romlásával és az általános halálozási kockázattal.

Tehát a másik kulcsfontosságú üzenet a már sokat emlegetett egészséges életmódra (a súlygyarapodás kerülése, a dohányzás elhagyása, a fizikai aktivitás bevezetése és az alkoholfogyasztás kerülése) történő áttérés, amit sohasem késő elkezdeni!

Végezetül van még egy nagyon komoly kihívás: a lelki tényezők. A ráktúlélők legalább 40%-a jelentős pszichológiai problémákat tapasztal, amelyek gyakran kísérik és súlyosbítják a fizikai állapotot. Mindeközben ezeket az aggodalmakat gyakran aluldiagnosztizálják és alulkezelik, a ráktúlélők több mint 15%-a legalább 10 évvel a rákbetegség után is még pszichológiai gondokról a számolt be. Ennek elkerülésében hatékonyan segíthetnek a betegszervezetek és az érintettek társszervezetei. A Magyar Rákellenes Liga ezt munkát sem hanyagolja el, a 15 éve alapított Túlélők Klubját követően mára az igényekre válaszolva országszerte 80 olyan klub működik, ahol a betegséget túlélők speciális egészségértés oktatáshoz juthatnak, és az egészséges életmódot, lelki egészséget támogató programokon vehetnek részt sorstárs közösségben.

A Liga a világnap apropóján kéri, hogy aki tudja, támogassa a munkájukat.

Adományozni itt lehet: https://rakliga.hu/tamogatas/

Onkológiai intézet: együtt erősebbek vagyunk a rák elleni küzdelemben

Egészségügyi szakemberek, civil szervezetek és az érintett közösségek világszerte összefognak a rák elleni küzdelemben, írta az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vasárnap, a Rákellenes Világnapon az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a rák globális, nemzetközi probléma, amely minden kontinensen érinti az emberek életét". Nem véletlen, hogy az Európai Unió európai rákellenes programja (Europe Beating Cancer Plan) és az európai rákellenes misszió (Cancer Mission) kiemelt egészségügyi problémaként kezeli az onkológiát és a programok egyik "zászlóshajója", hogy 2025-ig minden európai uniós országban létrejöjjön legalább egy mindenre kiterjedő, úgynevezett komprehenzív onkológiai központ, írták, hozzátéve: ezen a területen Magyarország a kelet- és közép-európai régióban mintaként szolgál, hiszen régiónk első komprehenzív onkológiai központja 2008 óta az Országos Onkológiai Intézet.

"Az OOI nemcsak hazánk vezető onkológiai, diagnosztikai, terápiás, oktatási és kutatási központja, hanem az európai uniós pályázatok segítségével motorja és koordinátora lehet a hazai és közép-kelet-európai országok komprehenzív onkológiai központjainak és azok hálózatának kialakításában". Kiemelték: "a társadalmunkra nehezedő rákteherrel" szemben csak társadalmi összefogással, kormányzati támogatással és a civil és betegtámogató szervezetek bevonásával vehető fel sikerrel a harc. "Továbbra sem engedhetünk az OOI által összeállított Nemzeti Rákellenes Program fő célkitűzéséből, miszerint 2030-ig együtt 10 százalékkal csökkentjük a daganatos betegségek okozta halálesetek számát", hangsúlyozták a közleményben.

(Forrás: MTI)

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés