2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

Prosztatarák-szűrés vizeletből: kevesebb felesleges biopszia

A University of Michigan kutatói egy olyan teszt validációs vizsgálatait végezték el, amely vizeletből képes kimutatni a prosztatarák jelenlétét.

A vizsgálatban részt vevő 1500 beteg közül csaknem 400 esetben lehetett volna elkerülni a transzrektális biopsziát, és a teszt mindössze 10 esetben mutatott téves eredményt. A MyProstateScore nevű tesztet az egyetem egyik start-up vállalata, a LynxDX forgalmazza majd.

A kimutatási eljárás alapja az a felfedezés, miszerint a prosztatadaganatok csaknem felénél észlelhető egy anomália, ahol a TMPRSS2 és ERG gének relokációja és fúziója “bekapcsolja” a rákos daganat fejlődését.

A jelenlegi szűrési gyakorlatban alkalmazott PSA teszt a betegek nagy százalékánál mutat emelkedett értéket, ilyenkor szoktak biopsziát alkalmazni, ami kellemetlen a betegek számára, szövődményekkel járhat, és sok esetben hoz negatív eredményt. Az új teszttel a felesleges biopsziás mintavételek száma csökkenthető lenne, ráadásul sokkal olcsóbb és egyszerűbben használható szűrési eljárást kínálna a mindennapi gyakorlat számára, közli a The Journal of Urology.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.