hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Prosztatarák-szűrés vizeletből: kevesebb felesleges biopszia

A University of Michigan kutatói egy olyan teszt validációs vizsgálatait végezték el, amely vizeletből képes kimutatni a prosztatarák jelenlétét.

A vizsgálatban részt vevő 1500 beteg közül csaknem 400 esetben lehetett volna elkerülni a transzrektális biopsziát, és a teszt mindössze 10 esetben mutatott téves eredményt. A MyProstateScore nevű tesztet az egyetem egyik start-up vállalata, a LynxDX forgalmazza majd.

A kimutatási eljárás alapja az a felfedezés, miszerint a prosztatadaganatok csaknem felénél észlelhető egy anomália, ahol a TMPRSS2 és ERG gének relokációja és fúziója “bekapcsolja” a rákos daganat fejlődését.

A jelenlegi szűrési gyakorlatban alkalmazott PSA teszt a betegek nagy százalékánál mutat emelkedett értéket, ilyenkor szoktak biopsziát alkalmazni, ami kellemetlen a betegek számára, szövődményekkel járhat, és sok esetben hoz negatív eredményt. Az új teszttel a felesleges biopsziás mintavételek száma csökkenthető lenne, ráadásul sokkal olcsóbb és egyszerűbben használható szűrési eljárást kínálna a mindennapi gyakorlat számára, közli a The Journal of Urology.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés