hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Öt párból egyet sújt

A meddő párok közel felénél a férfi, vagy a férfi is a gyermektelenség oka, s ezért többek között az életmódjuk is felelős – írja a Semmelweis Médiasarok.

A lap dr. Kopa Zsoltot, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetőjét idézi, aki szerint hazánkban mára minden ötödik párt sújt a meddőség, egyharmaduknál kizárólag a férfi, míg 20-25 százalékuknál mindkét fél érintett.

A férfimeddőségért a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezési szokások és a túlsúly elterjedése, valamint az alkohol-, a drogfogyasztás és az anabolikus szteroidok használata, illetve a dohányzás tehető felelőssé, de a környezeti hatások is befolyásoló tényezők. Sokan nem tudják például, hogy számos tartósítószerben, csomagolóanyagban kimutatható az ösztrogén (női) hormon, illetve az ösztrogén hatású anyagok jelenléte: ez a bőrön keresztül, a levegővel vagy a táplálékkal jut a szervezetbe, ami szintén csökkentheti a nemzőképességet. Egyes élelmiszerek önmagukban is tartalmazhatnak ösztrogéntolvasható a semmelweis.hu cikkében.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés