hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Önkéntes diákok dolgoznak a Borsod megyei kórházban

Önkéntes gimnazisták vállalnak munkát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház három osztályán a TÁRS pályázat keretében május 20-ig. Feladataik közé tartozik a betegkísérés, sétáltatás, felolvasás, beszélgetés, s az étkeztetésben való részvétel is.

– Az önkéntes diákok látogatása a betegek számára segít a feszültség levezetésében, elviselhetőbbé teszi a pszichés megterheléseket, melyek a kórházi ápolás idején lépnek fel– mondta dr. Nagy Gábor, a Miskolci megyei kórház főigazgató főorvosa az intézmény által szervezett mai sajtótájékoztatón.

Az önkéntes diákok jelenlegi kórházi szerepvállalásának előzményei még az év elejére nyúlnak vissza, amikor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért- illetve a Szociális, Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságai felhívást tettek közzé középfokú nevelési-oktatási intézmények számára az ún. TÁRS pályázaton való részvételre. Ennek keretében 9-12. évfolyamos diákok vállalhatnak önkéntes közösségi szolgálatot, személyenként minimum 30 óra időtartamban egyebek mellett szociális-egészségügyi tevékenységet végző intézményekben is.

Diákok a szülészeten

A felhívás felkeltette a Megyei Kórház intézeti gyógyszertárát működtető – a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi ZRt. tulajdonában lévő – Hungarocare Kft. menedzsmentjének figyelmét is, és javaslatot tett a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium valamint a Miskolci Megyei kórház vezetőinek a közös pályázat benyújtására. A Hungarocare vállalta, hogy az esetlegesen elnyert összeggel azonos nagyságú támogatást nyújt a Gimnáziumnak abból a célból, hogy a program a Megyei Kórházban az ősz folyamán is folytatódhasson.

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium a TÁRS pályázaton végül 375 e Ft-ot nyert el arra, hogy 22 diákja 2011 I. félévében személyenként 30 óra önkéntes közösségi szolgálatot lásson el a Miskolci Megyei kórházban. A diákok február 28-án kezdték el ezt a tevékenységet, s várhatóan május 20-ig fejezik azt be.

Önkéntes diákok a Borsod megyei kórházban

Dr. Nagy Gábor, a kórház főigazgató főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tanulók a Gyermekosztályon, a Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályon, és a Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályon végzik a gyakorlatot, ahol az ellátható feladat a betegkísérés, sétáltatás, felolvasás, beszélgetés, s az étkeztetésben való részvétel. Tevékenységüket, munkavégzésüket osztályvezető ápolók kísérik figyelemmel, és a kórház lelkészei is támogatják. A tanulók nagyon lelkesek, türelmesek, segítőkészek. A betegek várják őket, örülnek a társaságuknak, és szívesen fogadják a segítségüket.

Nem ez az első alkalom

P. Holczinger Ferenc, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Igazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy diákjaik számára nem ismeretlen az önkéntes közösségi szolgálat, hiszen az iskola 2002 óta működteti szeretetszolgálati programját. Ennek keretében a diákok hét hónapon keresztül hetente másfél órát töltenek rászoruló emberekkel: időseket látogatnak és gondoznak, átmeneti otthonban lakó óvodásokkal foglalkoznak, kisiskolásokat korrepetálnak, autistákat segítenek, fogyatékkal élőkkel színdarabokat adnak elő és közösen táncolni tanulnak, kórházban időseket látogatnak és gyerekekkel foglalkoznak.

A szolgálat a 9. osztályosoknak kötelező, de sokan folytatják a felsőbb évfolyamosok közül is. A diákok e tevékenységük során életre szóló élményt szereznek, amely fejlődésükhöz, emberi kiteljesedésükhöz járul hozzá. Mint Holczinger Ferenc igazgató elmondta, az iskola célja az, hogy a közösségi szolgálat során diákjai tapasztalják meg az adás örömét és az elfogadás képességét, ismerjék meg jobban önmagukat, táguljon világképük és társadalmi felelősségvállalásuk, s folyamatosan erősödjön bennük a szociális érzékenység és elköteleződés.

Az egészségügy szakmai utánpótlása

Dr. Kókai Balázs a Megyei kórház intézeti gyógyszertárát működtető Hungarocare Kft Ügyvezető igazazgatójaként örömét fejezte ki amiatt, hogy cége támogatóként részt vehet a két nagyhírű intézmény együttműködésében. A közel 1600 ágyas kórházban a Hungarocare alkalmazásában 36 fő végzi a betegek gyógyszerelését illetve egy vényforgalmas gyógyszertár működtetését. Az idei év folyamán a Hungarocare Kft. egy világszínvonalú, a betegek személyre szabott gyógyszerelését megbízhatóan biztosító automatizált rendszert szeretne telepíteni a miskolci kórházba –mondta el Kókai Balázs.

Az sem kizárt jelentette ki, hogy a TÁRS program keretében kórházi feladatokat végző fiatalok közül lesznek, akik kedvet kapnak majd az egészségügyi hivatáshoz, s éppen az itt szerzett élmények hatására lépnek ápolói, gyógyszerészi, orvosi pályára. S erre nem csak Miskolcon van esély, hiszen a Hungarocare kezdeményezésére megszületett hasonló TÁRS pályázatok közül Dunaújvárosban és Zalaegerszegen is sikerült elnyerni támogatást az ottani kórház-iskola párosoknak.

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata a Miskolci Megyei kórházban a tavasz folyamán április végéig tart. A szeptemberben kezdődő tanévben újabb diákok érkeznek majd, hogy kivegyék részüket ebből a munkából.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés