hirdetés
2024. június. 16., vasárnap - Jusztin.
hirdetés

Nyílt levelet írt Vesztergom Dórának Kaáli Nagy Géza

Kemény hangú nyílt levélben szólal fel a meg nem született gyermekek nevében Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézetek alapítója.

Kaáli Nagy Géza, az elsők között államosított Kaáli Intézetek alapítója és egykori vezetője nyílt levélben fordult Dr. Vesztergom Dórához, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Humánreprodukciós Igazgatósága vezetőjéhez.

Az MTI-hez eljuttatott, Újabb magyarázkodás, hogy miért nem születik meg minden vágyott lombikbébi címmel íródott nyílt levelet alább közöljük.

Tisztelt Igazgató Asszony, Kedves Dóra!

Szülessen meg minden kívánt gyermek! Ezt a nemes és hangzatos küldetést a honlapodon olvastam. Közben olyan történelmi mélypontra zuhant Hazánk demográfiai statisztikája, hogy napjainkban valóban minden egyes gyermek megszületése rendkívüli jelentőséggel bír. Ezért kereslek fel ismét nyílt levélben, mint a kormány "Főlombikosát".

Az Inforádióban 2024. február 3.-án az alábbi nyilatkozatot tetted közzé:

"Magyarországon évente 1.800-2.000 baba születik lombikprogram segítségével, ami nagyjából a születések számának két százaléka. A meddőségi szektor fejlesztésével azt szeretnék elérni, hogy az asszisztált reprodukciós kezelésekből származó gyermekek száma évi 4500-ra emelkedjen."

A születésszám növelésére korábban jómagam is tettem hasonló javaslatot a Miniszterelnök úrnak (2017. május 22.) :

"Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy töröljék el a gyermekek ezreinek megszületését akadályozó teljesítmény volumen korlátot a lombikbébi kezelések tekintetében… Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi módszerrel született gyermekek száma az évenkénti 2.000-ről 3.500-ra emelkedne… Ha a javasolt intézkedések már akkor bevezetésre kerültek volna, ma hazánkban 10.000 gyermekkel több élne."

Tehát ez a kérdés már 2017-ben is aktuális volt, ma pedig  nem csak aktuális, hanem megvalósítása a Te felelősséged.

A lombikbébi kezelések teljes körű finanszírozása a magánintézetek állami tulajdonba vétele után 2019 decemberében kezdődött. Nem igazán értem, hogy a korlátlan, bőkezű finanszírozás mellett, négy és fél év alatt, miért nem dupláztátok meg a kezelések és a megszületett gyermekek számát. Azt sem értem, hogy mit fed ez a rejtélyes "meddőségi szektor fejlesztése" kifejezés, ami szerinted megduplázná a szülésszámot. A kért feltételeket a kormány teljesítette, a lombikbébi kezelések mégsem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ott vagyunk, ahol az állami monopol helyzet előtt voltunk, csak most a "meddőségi szektor fejlesztés"  a magyarázat arra, hogy miért nem született meg több ezer vágyott gyermek, szöges ellentétben a  kormány nemzetstratégiai elvárásaival.

Korábbi munkatársi kapcsolatunkra és három évtizedes tapasztalatomra tekintettel engedd meg, hogy összefoglaljam Neked azt, hogy én mit értek egy hatékony "meddőségi szektor fejlesztés" alatt: Már a magánintézetek állami tulajdonba vételekor legalább 4-5 új nagykapacitású intézetet kellett volna létrehozni. A meglévő centrumokban is azonnali kapacitásbővítésre lett volna szükség, mind a személyi állomány mind a műszerezettség tekintetében. Nagyon fontos lett volna az utánpótlás nevelés. Lehet, hogy ezek a lépések számodra elavultnak tűnnek, de határozottan kijelenthető, hogy a volt intézeteim a Dévai és a Forgács Intézettel együtt – nagyszabású kapacitás bővítés nélkül  nem lesznek képesek megduplázni a betegforgalmukat és a megszületett gyermekek számát.

Mint a mellékelt beteg panaszok is érzékeltetik az állami intézetek túlzsúfoltsága miatt már most sem születik meg minden vágyott lombikbébi:

"Goromba recepciósok. Időpont nincs. Osztrák rendszámú Ferrari van. Nagykép van. Személyes megkeresésre sincs időpont. 2 év után megkérdeztem recepción kit kell lefizetni vagy megölni időpontért. Kék halál.... lefagytak. Átmentem Pozsonyba... Iscare... 4 nap múlva az első telefon után volt időpont!!!"

LEHETETLEN fölhívni őket! Hónapok alatt 2x sikerült akkor azt mondták már nincs időpont. 08:01-kor! ma végre fölvették 08:00-kor de azt mondta hívjam később mert nincs bent a kolléganő aki időpontot ad és letette! 168 x hívtam őket csak ma!!! A hónapok alatt több ezerszer! Kiábrándító! Ezért fizetem a TB-t!

Kedves Dóra! Minél későbbre halasztjátok a széleskörű kapacitás bővítést, annál több meg nem született gyermekkel kell számolni. Ez annak idején számomra lelkiismereti és Hippokratészi Eskü kérdése is volt.

Kollegális üdvözlettel: Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

(forrás: MTI OTS)
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés