hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Gyógyítás

Ne hagyják ki az időseket a klinikai vizsgálatokból

Európai geriátriai szakemberek felhívást tettek közzé, amelyben azt követelik, hogy vessenek véget az idősek kizárásának a klinikai vizsgálatokból.
Egy, az Európai Unió által finanszírozott projekt, a PREDICT összefoglalása megállapítja, hogy noha az idősek szedik a legtöbb gyógyszert, gyakran éppen rajtuk nem tesztelik őket. A fiatalokon végzett vizsgálatok eredményeit nem lehet mindig extrapolálni az idősekre, írják a szerzők. Elvárható, hogy az idősek olyan gyógyszereket kapjanak, amelyekről igazolták, hogy az ő korcsoportjukban hatásosak és biztonságosak.
 
A PREDICT felmérte, hogy milyen mértékben hagyják ki az időseket a vizsgálatokból és javaslatokat tett a megoldásra. Áttekintették az irodalomnak az olyan betegségekre vonatkozó részét, amelyek tipikusan idősekben fordulnak elő, és megállapították, hogy a vizsgálatokban az idősek kifejezetten alulreprezentáltak. A magas vérnyomás kezelésével foglalkozó klinikai vizsgálatokban például a betegek átlagos életkora 63 év volt, noha az esetek 44 százalékában 70 éven fölüliekben diagnosztizálják először a betegséget.
 
A kutatók kilenc országban interjúvoltak meg egészségügyi szakembereket és több mint 50, idősekből és gondozóikból álló fókuszcsoport véleményét is felmérték. Mind az orvosok, mind a betegek úgy gondolták, hogy több idős embert kellene bevonni a vizsgálatokba. „Ha időseken nem vizsgálják a kezelések hatását, akkor az orvos nem lehet képes felmérni az előnyöket és a kockázatokat” – mondta dr. Gary Mills, a projekt egyik koordinátora a BBC-nek.
 
Dr. Mills szerint praktikus segítséget kell adni ahhoz, hogy több idős vegyen részt a vizsgálatokban, például otthonukban kell kezelni őket, hogy ne kelljen utazniuk. A Brit Geriátriai Társaság is egyetértett a következtetésekkel. Szóvivőjük, David Oliver professzor súlyos problémának nevezte az idősek alulreprezentáltságát. Hozzátette, hogy idősekben mind a hatás erőssége, mind a mellékhatások másképp alakulhatnak, mint a fiatalokban, és hiába próbálják az orvosok a bizonyítékokon alapuló orvoslást gyakorolni, ha az idősekre vonatkozóan nincs elég adat.
 
Stephen Jackson, a londoni King's College klinikai geriátriai professzora szerint többről van szó, mint praktikus nehézségekről. Szerinte az idősekkel szembeni negatív attitűd (ageism) komoly szerepet játszik a problémában. Rámutatott, hogy az időseknek általában több betegségük is van, és ez megnehezíti az eredmények értékelését, így inkább nem vonják be őket a vizsgálatokba. A vizsgálók szerint túl sok gond van velük, mondta, és ez a hozzáállás pusztán szabályok felállításával nem változtatható meg.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés