hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

MRI kompatibilis pacemaker- a világon először hazánkban

Magyarországon körülbelül 35 ezer pacemakeres beteg él, túlnyomó többségük 65 évesnél idősebb. 

Becslések szerint életük későbbi szakaszában 50-75 százalékuknak lesz szüksége alapbetegsége vagy más betegségei okán MRI (mágneses-rezonancia) vizsgálatra, ami a korábban alkalmazott pacemakerek mellett nem volt lehetséges. Az MRI berendezés által gerjesztett mágneses mezők ugyanis károsíthatják a szívritmust szabályozó beültetett eszközök működését, ily módon veszélyeztethették a betegek biztonságát. Bár több cég is dolgozik már az MRI kompatibilis beültethető pacemakerek kifejlesztésén, ez a felhasznált anyagok változtatása és az eszköz belső strukturális átalakítása révén először az amerikai székhelyű Medtronic cégnek sikerült. A kardiovaszkuláris terápia területén áttörést jelentő technológia 2010. februárja óta hazánkban is elérhető az egész ország területén, mind a 15 (4 fővárosi és 11 vidéki) akkreditált pacemaker centrumban végeznek ilyen beültetést. Az eszközt, amelynek ára körülbelül 40 százalékkal magasabb a korábbi pacemakerekénél, az Országos Egészségpénztár 100 százalékban finanszírozza.

A korábban alkalmazott pacemakerek mellett nem volt lehetőség MRI vizsgálatra

Hazánkban évente közel 5.500 beteg szorul pacemaker beültetésre, közülük az eltelt esztendőben eddig több, mint 200-an már ilyen MRI-kompatibilis eszközt kaptak. A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában, ahol évente kb. 1 500 pacemakert beültetését végzik, már az MRI kompatibilis pacemakerből is 100-nál többet ültettek be a betegekbe.

A Központ igazgatója, prof. dr. Merkely Béla a MedicalOnline kérdésére elmondta, a 200-250 paraméterében programozható szívritmus szabályozó eszköz beültetése nem bonyolultabb, mint az eddigi pacemakereké, de célszerű, ha az ezen betegek későbbi MRI vizsgálata kardio MRI-vel rendelkező központokban történik, pcemaker beültetésben és programozásban jártas kollega felügyelete mellett, aki a beteget biztonságát ellenőrzi a vizsgálat előtt és után és vizsgálat alatt is folyamatosan követi.

A professzor, aki egyben a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, hozzátette, az eddig beültetett eszközök teljesítménye mostanra vált szakmailag értékelhetővé, és hamarosan szakmai konszenzust dolgoznak ki a beültetés pontos indikációjára. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár ez az új eszköz ki fogja szorítani az első generációs pacemakereket, azok semmiképp sem tekinthetők "másodosztályúnak", szívritmus szabályozó feladatukat magas minőségben és nagy biztonsággal látják el.

Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés