hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Mit örököl a magyar?

A leggyakoribb népbetegségek genetikai okait vizsgálják a magyar lakosság körében a debreceni egyetem szakemberei – írja az MTI.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) két évig tartó programjában hét munkacsoport kutatja majd a leggyakoribb népbetegségek genetikai hátterét - hangzott el, a projektnyitó sajtótájékoztatón. Ádány Róza professzor, a kutatás vezetője elmondta: a magyar lakosság egészségi állapotát erősen meghatározó genomikai összefüggések azonosításával és azok gén-gén és gén-környezet szintű kölcsönhatásainak megismerésével foglalkoznak. Társadalmi elvárásnak tartja, hogy a genomikai (a genetikai állomány egészére vonatkozó) kutatásokat a személyre szabott gyógyítás mellett a veszélyeztetettség előrejelzésében, a közösségek egészségének védelmében is hasznosítsák.

"A legnagyobb súlyú népbetegségek genetikai meghatározottsága a magyar populációban", rövid nevén "IGEN-HUNGARIAN" projekt egyes alprogramjaiban a kutatócsoportok igyekeznek feltárni és jellemezni azokat a genetikai okokat, amelyek a szív- és érrendszeri, az anyagcsere és a daganatos betegségek, a reumatológiai kórképek és bizonyos gyakori bőrbetegségek, valamint az egészséget veszélyeztető magatartásformák (dohányzás, alkoholizmus, elhízás) kialakulásában meghatározóak lehetnek. Ezen betegségek a magyar populációban  - ezen belül a roma populációban - a legjelentősebb halálozási- és betegségterhet jelentő népbetegségek - magyarázta Ádány Róza.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés