hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Meghalt az első magyarországi újszíves gyermek (frissítve)

Meghalt az első magyarországi újszíves gyermek Balatonvilágoson, kedden reggel - közölte a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezet elnöke, Szalamanov Zsuzsa. A halál okát vizsgálják. A kisfiú kezelőorvosa, Ablonczy László szerint vélhetően szívritmuszavar miatt halt meg a nyolcéves gyermek.

A kisfiú tavaly októberben, hétévesen kapott új szívet, ő volt első magyarországi újszíves gyermek. Kedden a szervátültetett gyermekek táborában halt meg Balatonvilágoson.
Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője tavaly októberben, a szívátültetés után egy héttel tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fiúnak súlyos szívizombetegsége volt, "életkilátása a nullával volt egyenlő". A gyermek sürgősséggel került a Nemzeti Szívtranszplantáció Várólistára, majd október 18-án elvégezték az 5 óra 38 perces műtétet. Négy évig készültek a műtétre, ami mérföldkő a magyar egészségügy életében. A szív kivételétől az újraindulásig 2,5 óra telt el. Szakemberek szerint egy év után lehet sikeresnek tekinteni a szívátültetést gyermekeknél.
Bodor Elek szívsebész, egyetemi tanár az MTI-nek azt mondta: "valószínűleg akut szervkilökődés történt, amit gyerekeknél elég nehéz felismerni". A szakember szerint kérdéses, hogy szedte-e rendesen a gyógyszereit, amelyeknek éppen az a funkciója, hogy megakadályozzák a szervezet túlzott immunreakcióját. A kilökődés veszélye élete végéig elkíséri a szervátültetettet. Folyamatosan szednie kell a gyógyszereket, hogy ez elkerülhető legyen, de a szerek mellett is előfordulhat, hogy a beültetett szerv kilökődik, bár idővel ennek valószínűsége csökken.
Ablonczy László egy délutáni, balatonvilágosi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a szervátültetési program nem áll le, hiszen több gyermeknek ez az egyetlen esélye az életben maradásra. Mint mondta, a tavalyi első magyarországi gyermek-szívátültetés óta egy lánycsecsemő kapott új szívet, ő nagyon jól van.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés