hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Komplementer medicina orvosoknak

November elsejétől megkezdte munkáját az ország első orvosegyetemi komplementer medicina tanszéke. A Pécsi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének keretein belül, dr. Hegyi Gabriella irányításával működő tanszékre az egyetem szenátusa október 31-én mondta ki a végső igent.

Mivel nálunk is folyamatosan nő az érdeklődés az alternatív és komplementer medicina (CAM) iránt, elengedhetetlen, hogy a szakma megismerje az eljárásait, tisztában legyen a gyógynövények és a gyógyszerek interakcióival. Magyarországon a háziorvosok 20 százaléka alkalmaz valamilyen kiegészítő gyógymódot, ám a betegek zöme nem meri elmondani orvosának, hogy milyen egyéb kezelésekben vesz részt. A Magyar Akkreditációs Bizottság évek óta szorgalmazza, hogy az orvosi karok integrálják képzési struktúrájukba a természetgyógyászatot.
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) az országban már kétszer is elsőként hozott létre komplementer medicina tanszéket. Három éve az Egészségtudományi Karon dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta vezetésével, Egészségpszichológia és Komplementer Medicina Tanszék néven, most pedig az Orvostudományi Karon dr. Hegyi Gabriella belgyógyász irányításával. A PTE Egészségtudományi Karán képzésben részesülő ápolók, dietetikusok évek óta kötelező tárgyként tanulják a CAM-mal kapcsolatos ismereteket, és önálló felsőfokú szakirányú továbbképzés is elindult „Természetes Élet- és Gyógymódok” címmel.
Az orvosok érdekérvényesítő képessége csak most lett olyan erős, hogy önálló tanszéket alapítva szakembereket képezzenek. Novembertől a pécsi orvostanhallgatók is dönthetnek arról, elsajátítják-e a lakosság harmada-fele által igénybe vett módszerekkel kapcsolatos ismeretanyagot. Ez óriási lépés, hiszen az alternatív és komplementer medicinát szabályzó, 1997-ben született jogszabály által elismert 17 természetgyógyászati ág közül nyolcat csak orvosok gyakorolhatnak, az ő képzésük, továbbképzésük, tevékenységük nyilvántartása, minőségi kontrollja azonban eddig megoldatlan volt. Dr. Hegyi Gabriella tanszéke ezt a hiányt pótolja majd, valamint céljai közé tartozik az orvosok posztgraduális képzése, a szakmai irányelvek, protokollok összeállítása, a szakértői és vizsgáztatói névjegyzék vezetése, a módszerek hatékonyságának és biztonságosságának kutatása.

Tudományosan megalapozott módszerek

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztálya 2003-ban három CAM-módszert – a hagyományos kínai orvoslást, a manuális medicinát és a neurálterápiát – nyilvánított tudományosan megalapozottnak. A többi öt, szintén orvosi végzettséghez kötött módszer, az ajurvéda, a tibeti medicina, a homeopátia, a biofizikai orvoslás és a böjtkúrák területén az akadémia további vizsgálatok végzését szorgalmazza. Az 1997-es törvény középfokú egészségügyi képzettséggel végezhetővé tette a következőket: életmód-tanácsadás, akupresszúra, reflexológia, szemtréning, fitoterápia, keleti mozgás- és masszázsterápia, komplementer fizioterápia, kineziológia, valamint a fülakupunktúrás addiktológiai eljárások.

A medicalonline.hu az új tanszék vezetőjét kérdezte

„Nálunk egyelőre mindenki szabadon diagnosztizál és kezel, főleg a középfokú végzettségűek. Sok a külföldi oktató és termék. A komplementer medicinában nincs országos módszertani központ és szakmai felügyelet, az orvosok is a középfokú képzőhelyre, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetbe járnak tanfolyamokra, nincs számukra külön vizsgáztatás, tehát óriási a káosz – mondja Hegyi Gabriella. Van egy rendeletünk, ami több mint tíz éve született, elavult, ennek a felülvizsgálata időszerű lenne a betegek érdekében. 2005-ben erőfeletti munkával és szakmai egyeztetéssel (MOK, szakmai kollégiumok, egyetemek, Egészségügyi Tudományos Tanács) elkészítettük a rendelet újabb változatát, amiben szigorítottuk pl. a középfokú képzés kurrikulumát, megszüntettünk bizonyos tárgyakat, így az akadémia által tudománytalannak minősített bioenergetika oktatását. Azonban a miniszterváltások miatt a rendelettervezet azóta is a fiókban hever.
Én nem természetgyógyász vagyok, hanem orvos, aki az integratív szemléletben hiszek, többek között agyvérzésen átesettek rehabilitációjával foglalkozom, amiben a hagyományos kínai orvoslás jó eredményeket ér el. A PhD-met akupunktúrából írtam, stroke-betegekkel és mozgássérült gyerekekkel végeztem vizsgálatokat, illetve állatokon a tejtermelés fokozását tudtam elérni.
A gyógyszerköltségek világszerte emelkednek, egyre több a krónikus beteg, ezért a WHO is a komplementer eljárások integrálására ösztönzi az államokat. Azonban ehhez képzett emberek kellenek, és egyetemi háttér. A pécsi orvosi karon létrehozott komplementer medicina tanszéknek vannak előzményei: 1988-ban a HIETE-n indult akupunktúra-oktatás, 2000-ben a Szegedi Egyetemen Lencz László professzor indított képzést. 2004 óta létezik kétoldalú kormánymegállapodás Kínával, azaz a hagyományos kínai orvoslás bevezetése támogatott program hazánkban, a pécsi egyetemen három éve oktatjuk, uniós forrásokra pályázunk, október közepén akupunktúrás világkongresszust szerveztünk.”

 

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés