hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Gyógyítás

Káosz az OPNI után

Drámai a helyzet a pszichiátriai ellátásban. Az OPNI kiváltására kijelölt járóbeteg-ellátás megerősítése nem történt meg, a szakrendelői és gondozói rendszer a túlélésért küzd.
„Összeomlott az ellátás rendszere, negyedével csökkent a pszichiátriai férőhelyek száma. A betegek, főleg az enyhébb, középsúlyos esetek jelentős része kiesik az ellátásból." Így summázzák szakemberek az Országos Pszichiátriai Intézet felszámolása óta eltelt két év hozadékát egy konferencián. Az intézmény felszámolásának ombudsmani utóvizsgálata alátámasztja a két évevel ezelőtti, az OPNI felszámolását követő azonnali kutatás megállapításait. A helyzet nem javult — a betegek ma még nehezebben jutnak a megfelelő ellátáshoz. Dr. Tóth Krisztina, a vizsgálat egyik vezetője szerint az OPNI-val felszámolt különböző ellátások a mai napig megoldatlanok.

A vizsgálatokból kiderül: az OPNI után létrejött ugyan két központ, az Országos Pszichiátriai Központ és az addiktológiai centrum, de ezek léte az aktív betegellátásban nem jelent valódi segítséget. Az OPNI kiváltására kijelölt járóbeteg-ellátás megerősítése nem történt meg, a szakrendelői és gondozói rendszer jelenleg is a túlélésért küzd.

A Semmelweis Egyetem Balassa utcai klinikáján például ma is, akárcsak két éve, 100 ágyon fogadják a betegeket, csakhogy már nem 80 ezer, hanem 240 ezer lakos ellátását kellene biztosítaniuk. Eközben a korábbi 32 szakemberből ma már csupán 24 maradt.

Az addiktológiával kapcsolatban, ha lehet, még lesújtóbb a kép. Borza Beáta, az ombudsmani hivatal főosztályvezetője szerint kiderült, hogy az alapellátásban már addiktológiai betegnek diagnosztizáltak töredéke jut csak el a szakellátásba, az elmúlt két évben húsz százalékkal csökkent a kapacitások száma. Ugyanakkor az alkoholbetegek száma egészen biztosan nem csökkent az elmúlt iőszakban.




cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés