hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Interdiszciplináris továbbképzések a Prima Medica Egészségközpontban

Kreditpontos, szabadon választható, ingyenes, akár online is elérhető továbbképzéseket szerveznek orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak a Prima Medica Egészségközpontok. Dr. Babai László, a magánszolgáltató hálózat alapítója és ügyvezető igazgatója azt is elárulta, hamarosan a laikusok felé is nyitnak majd.

– Nem a betegágy, hanem egy CT-berendezés mellett alakult ki az a „konzílium”, amelynek nyomán ma már rendszeresen megszervezünk az interdiszciplináris képzéseinket, a Szakmai Napokat – emlékszik vissza a kezdetekre Babai László, aki úgy fogalmaz, már a Budai Allergiaközpont megnyitásakor, 2004-ben orvosszakmailag célja volt, hogy a „topligában focizzanak”, amihez elengedhetetlen a magas minőségű továbbképzés is. – Képzéseink eredője az volt, amikor a fül-orr-gégészünk azzal keresett meg, hogy konzultálni szeretne egy radiológussal az új, 3D CT-berendezésről: hogyan kell használni a gépet, miként kell értelmezni a felvételeket, leleteket. Akkor még csak a saját munkatársaink közötti tudáscsere szükségességéről fogalmazódott meg bennünk a gondolat, később azonban egyre szélesebb körben csatlakoztak hozzánk mások is, így ma már több száz orvos és szakdolgozó szakmai fejlődését támogatjuk évente.

– A Szakmai Napokat kettős funkcióval hívtuk létre. Egyrészt, hogy a Prima Medica Egészségközpontok szakorvosai és szakdolgozói találkozzanak egymással, másrészt, hogy olyan határterületeket találjunk, amelyek összekötik a nőgyógyászt a dietetikussal, a reumatológust az allergológussal, ezzel is ösztönözve a szakmák között kommunikációt – magyarázza az igazgató, hangsúlyozva, hogy a képzéseken a szakorvos, asszisztensek mindig együtt vesznek részt.

A Szakmai Napokat egy-egy szakterület köré szervezik, többek között esett már szó a menopauzáról, a gesztációs diabéteszről, és az allergia korszerű diagnosztikai módszereiről.

– Egyedülállóak abban vagyunk, hogy nálunk az alvászavarokról nemcsak a szomnológus, hanem a szülész-nőgyógyász, és a diabetológus is előad, a szemész találkozik a hipertonológussal, a pulmonológus a gasztroenterológussal. Így a tudásmegosztás mellett erősödik a szakmák közötti együttműködés, és a résztvevők megismerhetik a szakterületek legfrissebb innovációit is – hangsúlyozza Babai László, és kiderül az is, hogy az orvosok 14-16, a szakdolgozók 4-8 pontot szerezhettek az idei, a Szegedi Tudományegyetem által már akkreditált képzéseken, a tematika alapján pedig már a következő félévre tervezett Szakmai Napok is megkapták az akkreditációt a felsőoktatási intézménytől.

Tavaly már kicsinek bizonyult a 60 fős terem, ezért az interneten is megnyitották a kapukat, és real-time közvetítik az előadásokat, amelyek visszanézhetőek a központ Facebook-oldalán, és vágott formában a Prima Medica Egészségközpontok YouTube csatornájára is felkerülnek.

– A legutóbbi Szakmai Napunkat, amelyet „Minden a mikrobiomról, hatása testi és lelki működésünkre” címmel rendeztük meg, több mint 2500-an nézték vissza a közösségi oldalon – mondja az igazgató, aki azt is hangsúlyozza, hogy a gyógyítás csapatmunka, ám nem a rendelőben kezdődik. – Ma már legtöbben az interneten kutakodnak elsőként a betegségükkel kapcsolatban, de meghatározó az is, hogy mit mond az asszisztens a telefonban, vagy éppen az orvosi vizitet követően hogyan igazítja el a beteget – magyarázza Babai doktor, aki szerint fontos, hogy ez a folyamat homogén legyen, az orvos és a szakdolgozó ugyanazt az információt nyújtsa a páciensnek. Csak így érhető el, hogy az orvosi munka lezárását követően továbbvihető legyen a gondozás, és eredményes a dietetikusi, gyógytornászi munka. – Ennek a homogén kommunikációnak a kialakításában is segítenek a képzéseink – teszi hozzá.

A témákat a Prima Medica orvosszakmai igazgatója és vezető orvosai közösen választják ki, de az ott dolgozó szakorvosoktól is érkezik igény. A legfőbb szempont, hogy az adott szakterületet a lehető legszélesebb körben járhassák körbe az egyes szakmák kiváló képviselői. Ugyanakkor a véletlen is alakítja a tematikát.

– Nemrégiben a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökével volt egy megbeszélésem, amelynek során szóba került, hogy bárki számára, ingyenesen elérhető, pontszerző továbbképzést is szervezünk. Ennek nyomán Szekeres György „összerántott” egy pszichiátriai továbbképzést, amihez mi adjuk a helyszínt. De hasonlóan történt Tenke Péterrel, aki a Magyar Urológusok Társaságának vezetőségi tagjaként instruált egy képzést nálunk.

A tapasztalati visszajelzések egyelőre azt mutatják, hogy a résztvevők elégedettek a Szakmai Napokkal, azonban a tervek között szerepel, hogy a képzéseken lesz elégedettségmérés, ami jó útmutató lehet a soron következő rendezvények megszervezésében.

A Szakmai Napok eddigi sikerein felbuzdulva Babai László most azt tervezi, hogy Egészség Akadémiát indítanak, nyitva ezzel a laikusok felé is, hiszen a betegségével kapcsolatban tájékozott páciens együttműködőbb a terápiában, és így jobb eredmények érhetőek el a gyógyítás során is.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(x)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés