hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ígéretes őssejt alapú terápia a Crohn-betegség terápiájában

Az npj Regenerative Medicine hasábjain jelent meg az UC Davis Health kutatóinak közleménye, amelyben a Crohn-betegség őssejt alapú új terápiájának biztató eredményeiről számoltak be.

A kutatók egér modellszervezeteken próbálták ki innovatív módszerüket, amelyben csontvelőből levett mezenchimális őssejteket használtak a bélnyálkahártya regenerálására. Ezzel a technikával egyrészt sikeresen gyógyították a gyulladt bélszakaszt, másrészt kedvező hatású immunválaszt is sikerült kiváltaniuk.

A jótékony hatást az egereknél a beadást követő kilencedik napon észlelték először, ám a hatás tartósan, még az őssejtek eltűnését követően is fennmaradt. Ez kellemes meglepetés volt a kutatók számára, akik azonnal vizsgálni is kezdték ezt a hatásmechanizmust.

Kiderült, hogy az őssejtek először a gyulladást okozó, túlságosan aktív T-sejteket szuppresszáló prosztaglandinokat választottak ki, második lépésben pedig a makrofágokat anti-inflammatorikus üzemmódba kapcsolták. Később ezek a makrofágok efferocitózis révén bekebelezik a haldokló őssejteket, ami a későbbiekben szintén segít a gyulladásgátló hatás fenntartásában.

Forrás: Maneesh Dave et al, MSCs mediate long-term efficacy in a Crohn's disease model by sustained anti-inflammatory macrophage programming via efferocytosis, npj Regenerative Medicine (2024). DOI: 10.1038/s41536-024-00347-1

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés