Hogyan növelhető a daganatos betegek túlélési esélye?
A daganatos betegségeken átesettek túlélési esélye sok esetben jelentősen növelhető – írja az Amerikai Rákkutatók Társaságának új irányelvei alapján az [origo].
Az Amerikai Rákkutatók Társasága új irányelveket fogalmazott meg, amelyek lényege, hogy a daganatos betegségen átesett páciens ne hagyja el magát: törekedjék testsúlyát az egészséges tartományban tartani, mozogjon rendszeresen és kövessen egészségtudatos étrendet, így jó eséllyel tünetmentesen élhet és elkerülheti a betegség kiújulását is. Az irányelvek a CA: A Cancer Journal for Clinicians online kiadványban jelentek meg – írja az az [origo].
Az irányelvek talán nem meglepőek, hiszen ugyanezeket a tanácsokat mindenkinek érdemes követnie. A kutatók azonban erős kapcsolatot találtak a rák utáni túlélési esélyek és az életmód között. Ez vezetett ahhoz, hogy célzott formában megfogalmazták a betegség utáni túlélés irányelveit: ilyenek korábban ugyanis csak a megelőzéssel kapcsolatban léteztek.
Ezek szerint
- rendkívül fontos, hogy a testsúly növekedése szigorúan kerülendő, és ez nem csak az elhízottakra, hanem a normál testsúlyúakra is igaz.
- Rák elleni kezelés után a túlsúlyt érdemes leadni, és célszerű mind a kezelés alatt, mind pedig utána minél többet mozogni.
- Ha van rá lehetőség, akkor a kezelés ideje alatti testmozgás teljesen biztonságos és kifejezetten ajánlott, mivel javítja a szervezet működését és az általános életminőséget, segít leküzdeni a fáradékonyságot, sőt, még a kemoterápia hatékonyságát is kedvezően befolyásolja.
- A testmozgás csökkenti a mell-, vastag- és végbél-, prosztata- és petefészekrák kiújulásának kockázatát, és nagymértékben növeli a túlélési esélyeket.
- Megfigyelték, hogy az étrend összetétele jelentős hatással van a rák fejlődésére és kiújulására: különösen a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, csirke és hal fogyasztása bizonyult hatékonynak.
- Ennek megfelelően ellenjavallt a finomított gabonafélék, húskészítmények és vörös húsok, édességek, magas zsírtartalmú tejtermékek és sült burgonya fogyasztása, különösen a mellrákon átesett páciensek számára. Mindezek mellett az étrend-kiegészítő készítményekkel is érdemes óvatosan bánni.