Cukrosabbak a gyümölcslevek, mint gondoljuk
Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok (smoothie) cukortartalmát – állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.
A kutatók több mint 2 ezer embert kértek meg Nagy-Britanniában, hogy becsüljék meg egy sor ital cukortartalmát. Miközben a szénsavas üdítőkben lévő cukor mennyiségét túlbecsülték, a csak gyümölcsből készült dzsúz és smoothie cukortartalmára kevesebbet tippeltek a valóságosnál. Pedig az utóbbi italok energiatartalma is nagy, amivel nincs mindenki tisztában.
A kérdőívben arra is rákérdeztek, hogy a válaszadó naponta mennyi kalóriát vesz magához saját becslése szerint alkoholmentes italokból. Átlagosan napi 450 kalória adódott, ám mint kiderült, a résztvevők nem voltak tudatában az általuk elfogyasztott innivalók energiatartalmának.
Megadott becsléseikben az almalében, a narancslében, a koffeinos energiaitalokban és a smoothieban lévő cukormennyiséget a valóságosnál 2-4 teáskanállal kevesebbnek hitték. Kirívó példaként egy gránátalmalé esetében az alulbecslés közel 18 teáskanálnyi cukrot jelentett. Nem meglepő ezek után, hogy amikor étrendjük kalóriatartalmáról kérdezték a résztvevőket, abba bele sem számolták az üdítőitallal bevitt energiát.
Naveed Sattar kutatásvezető arra figyelmeztet a BBC hírportáljának adott interjúban, hogy amit iszunk, az ugyanúgy árthat, mint amit eszünk. Érdemes megismernünk elfogyasztott italaink összetételét is, mert az egészségesnek tartott gyümölcslevek túlzott fogyasztása is súlytöbblethez és magas vércukorszinthez vezethet.