hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Hogyan került Stanley az országba?

Nem lehet komoly következtetést levonni abból, hogy más országokhoz képest nálunk több megbetegedést okozott a szalmonella egy viszonylag új törzse – véli Berencsi György virológus a Magyar Hírlapban. Az ÁNTSZ még kutatja a fertőzés forrását.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentette, hogy három európai országban – rajtunk kívül Belgiumban és Németországban – a szokásosnál több fertőzést okozott a baktérium egy viszonylag új törzse, a Salmonella Stanley. A három ország közül nálunk fordult elő a legtöbb eset.

Bár az általános szalmonellahelyzet a tavalyihoz képest az idén lényegesen javult, az ÁNTSZ minapi közlése szerint az első fél évben hatvanhárom hazai betegnél mutatták ki a kórokozó új típusát, amely elsősorban gyermekeket fertőzött meg. Hozzáfűzték ugyanakkor, hogy járvány nincs, ám fontos a higiénés szabályok fokozott betartása. Hivatalos kiadványukban, az Epinfóban megemlítik, hogy a Salmonella Stanley nálunk ritka típus, 2000 és 2010 között évente tíznél kevesebb megbetegedést okozott. Az esetek száma a tavalyi év második fél évében kezdett lassan emelkedni, majd az idén tavasszal a folyamat felgyorsult.

2011 júliusa óta a betegek és a Stanley tünetmentes hordozói tizennégy területen fordultak elő – olvasható a kiadványban. A legtöbb megbetegedést a fővárosban, valamint Békés, Bács-Kiskun és Pest megyében észlelték. Az ÁNTSZ közölte, a fertőzés forrását jelenleg is kutatják – írja a Magyar Hírlap.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés