hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Havonta 200 ezer magyart érint az unipoláris major depresszió

A major depresszió kezelése 334 milliárd forint becsült éves indirekt és 26 milliárd forint éves direkt egészségügyi ráfordítással jár, írja az Economx.

Az unipoláris major depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség, Magyarországon minden hónapban közel 200 ezer beteget érint, akiknek kevesebb, mint a fele áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt – derül ki a 2022-ben készült tanulmányból, amiben megalkották az úgynevezett depresszió-mutatószámrendszert.

A kutatás azért jött létre, hogy felhívja a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy Magyarország esetében mely területeken van a legnagyobb szükség a változtatásra azért, hogy a depressziós betegek ellátása javuljon.

Statisztikai adatok szerint valamivel kevesebb mint tizenkét pszichiáter jut Magyarországon 100 ezer lakosra. Miközben a 15 éves vagy annál idősebb lakosság hét százaléka szenved depressziótól. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a depresszió okozta társadalmi kár hazánkban jóval markánsabb, mint a depresszió kezelésének közvetlen költsége.

A major depresszió kezelése 334 milliárd forint becsült éves indirekt és 26 milliárd forint éves direkt egészségügyi ráfordítással jár. A közvetett és közvetlen teher megközelítőleg a teljes éves magyarországi gyógyszerkassza nagyságával egyenértékű, évente 360 milliárd forintra tehető.

A Magyar Pszichiátriai Társaság tanulmánya szerint a major depresszióval élő betegek a betegségük miatt évente megközelítőleg 41 munkanapot hiányoznak a munkájukból. Azt is kiemelték, hogy a kezeletlen depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet; a spirál végén a beteg produktivitáscsökkenése, tartós munkanélkülisége, rokkantsága, önellátási képtelensége, vagy akár öngyilkossága is állhat. Nemzetközi és hazai kutatások alapján az öngyilkosok 65-87 százaléka – nem kezelt – depresszióban szenvedett, amikor önkezével véget vetett az életének.

Míg 2021-ben 1561 ember lett öngyilkos Magyarországon 2022-ben 1647-en vetettek véget az életüknek saját kezükkel a statisztikai adatok szerint, írja az Economx.

(forrás: Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés