hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Harapás és tömegszerencsétlenség

Az igazságügyi fogorvos-szakértő nem csak a halottak azonosításában nyújt segítséget, munkája ennél sokkal összetettebb és sokrétűbb, a bűncselekmények feltárásában is szerepe van.

Magyarországon az igazságügyi fogorvos-szakértők tevékenységének ismertsége csak most kezd nőni. Kimondottan kevesen értenek ehhez a területhez, dr. Farid Ajang Armin egyike ezeknek. Mint dr. Farid elmondja, a bűncselekmények felderítése során az eset kivizsgálásába bevont igazságügyi fogorvos szakértők abban segítenek, hogy az áldozatok holttestén található harapásnyomok vizsgálata alapján a rendőrség könnyebben beazonosítsa az elkövetőt.

Különösen a szexuális jellegű bűncselekményeknél gyakoriak a harapásnyomok, nők esetében legtöbbször a fenéken, combon és mellen, míg férfi áldozatoknál inkább a karon és vállon. A fogak lenyomatáról vett minták – melyek a fogsor méretét, alakját és mintázatát is tartalmazhatják – a gyanúsított fogaival való összehasonlításkor bizonyítékul szolgálhatnak az elkövető ellen. Hiányos fogsor vagy szokatlan méretű, formájú fogak esetén könnyebb az elkövető azonosítása, illetve az is megkönnyíti a szakértők munkáját, ha a harapáslenyomatok mellett nyálmintát is találnak az áldozat testén, amelyet aztán DNS-vizsgálatnak vethetnek alá.

Dr. Farid Ajang Armin azon dolgozik, hogy a helyszínelők az áldozatok vizsgálatakor felismerjék a harapásnyomokat, és már a nyomozás megkezdésekor bevonják a fogorvos szakértőket a helyszíni azonosításba.

A fogorvos szakértők hatékony segítséget tudnak nyújtani nők és gyermekek bántalmazásának kivizsgálásában is – teszi hozzá a fogorvos. A gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeknél az igazságügyi fogorvos-szakértők azok, akik meg tudják állapítani, hogy a gyermek testén található harapásnyomok más gyerektől, testvértől vagy felnőttől származnak-e. Gyakori esetnek számít az Amerikai Egyesült Államokban például, hogy a bántalmazott gyerek testén olyan harapásnyomokat találnak, melyek a gyermek anyjának élettársától származnak.

Az igazságügyi fogorvos szakértők tömegszerencsétlenségek – földrengés, légi katasztrófa, szökőár stb. – áldozatainak azonosításában is segítséget nyújtanak, az áldozatok maradványait megvizsgálva fogászati beazonosításra alkalmas fogorvosi jegyzőkönyveket állítanak ki.

Magyarországon szerencsére eddig nem volt példa ilyen jellegű tömeges katasztrófára, ám a lehetséges szerencsétlenségekre felkészülve 2008-ban létrejött a Magyar Tömegszerencsétlenség-azonosító Csoport – dr. Keller Éva egyetemi tanár vezetésével – a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézetében. Mint a csoport egyik alapító tagja, dr. Farid ugyanebben az évben először Washingtonban az Amerikai Fegyveres Erők Patológiai Intézetében, majd San Antonióban a Texasi Egyetem Igazságügyi Fogorvostani Tanszékén részesült továbbképzésében.

Fontos a fogorvos szakértők határokon átívelő együttműködése, hiszen katasztrófa esetén nem számít, hogy az áldozat melyik ország állampolgára; az együttműködés keretében a nemzeteknek kölcsönösen segíteniük kell egymást ezen a téren is – mondja az osztrák állampolgár, magyarul folyékonyan beszélő Farid, aki magát elsősorban világpolgárnak tekinti.

Bodócs Flóra Erika
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés