hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Gyógyszer a posztpartum depresszióra

Most először lehet szájon át bevehető gyógyszert kapni az USA-ban a posztpartum depresszióra, közli a hvg.hu.

Jóváhagyta az első, szülés utáni depresszió (posztpartum depresszió, PPD) kezelésére szolgáló tablettát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) – írja a Washington Post nyomán a lap. A zuranolone hatóanyagot tartalmazó, Zurzuvae néven forgalomba kerülő készítmény megjelenése azért kiemelkedően fontos, mert korábban csak injekcióként volt elérhető a PPD terápiája.

A szülés utáni depresszió a gyermeküket éppen megszült nők megközelítőleg 10 százalékát érinti Magyarországon. A magyarországi protokoll szerint hasonló kezelés egyéni engedéllyel érhető el: a készítményt az anyák csak meghatározott intézményekben, injekció formájában kaphatják. Ezzel szemben az újonnan jóváhagyott Zurzuvae könnyen, otthon, tabletta formában szedhető.

A zuronalone neuroaktív szteroid, a szervezetben is megtalálható hormon, a progeszteron egyik metabolitjával (allopregnanolone) rokon hatóanyag.

Az FDA felhívja a figyelmet a készítmény mellékhatásaira is: ide tartoznak az egyszerű náthaszerű tünetek, mint a szédülés, az álmosság és a húgyúti fertőzések, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés