hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gondolkodás nélkül vágja fel a pácienst a robotorvos

Az ezredforduló óta folyamatosan terjed a robottechnológia, ám feladata egyelőre csak az , hogy az orvos munkáját segítse - írja a HVG.

Az önálló döntéseket hozó sebészrobot azonban egyelőre inkább csak a tudományos-fantasztikus művekben praktizál.

A sebész egy képernyő mellett ülve, a kezére illesztett érzékelőkkel, valamint pedálokkal navigálja a páciens felett dolgozó robotot, irányítja a műtétet – röviden így foglalható össze a robotsebészet területén legelterjedtebb, da Vinci névre keresztelt rendszer működése. A jó harminc éve már a Csillagok háborújában is feltűnt humanoid szanitécrobottól eltérően az egészségügyben ma elérhető high-tech robotika nem önállóan működő és saját döntéseket hozó megoldásokban képeződik le, inkább a jól megszokott, hús-vér orvos munkáját segítő, számítógépvezérelt eszközökben.

Felmerülhet a kérdés, ha az orvos mindenképpen szükséges a szakzsargonban robotasszisztált-, vagy robotsebészeti beavatkozásoknak nevezett műtétekhez, miben különbözik egy hagyományos eszközökkel végzett operációtól egy ilyen, akár több száz millió forintos nagyságrendű költségű megoldás használata. Szakemberek szerint több előnnyel is jár: a da Vinci távirányítós robotkar használatával például a hagyományos módszerrel végzett műtétekhez képest jóval kisebb vágás is elegendő, amely lerövidíti a gyógyulási időt, a műtét folyamán pedig töredékére csökkenhet a vérveszteség.

Szintén pozitívum lehet, hogy az orvos az eszközzel könnyebben hozzáférhet a nehezebben elérhető területekhez, emellett nem utolsósorban csökken a kézremegésből adódó kockázat. Mások szerint a jelenleg elérhető szintű technológia használata nem feltétlenül jelent hosszú távú előnyöket a hagyományos metódusokhoz képest, akár a beavatkozások minőségét és biztonságát, akár az egészségügyre gyakorolt gazdálkodási hatását tekintve. Az eltérő nézetekkel párhuzamosan abban természetesen teljes a konszenzus, hogy a terület további kutatása mindenképpen része kell, hogy legyen az egészségügy folyamatos technológiai fejlesztésének.

A robotsebészet számokban

Az utóbbi négy évben mind az Egyesült Államokban, mind Európában rohamos gyorsasággal terjedt el a robotsebészet alkalmazása. 2007 óta világszerte majdnem megháromszorozódott a robotsebészeti beavatkozások száma (80 000-ről 205 000-re). A piacot uraló da Vinci robotsebészeti rendszer gyártója, az Intuitive Surgical adatai szerint 2007 és 2009 közott az Egyesült Államokban 75 százalékkal (800-ról 1400-ra), és a többi országban 100 százalékkal (200-ról 400-ra) nőtt a kórházak által megvásárolt rendszerek száma.

A robotsebészeti rendszerek ára 1–2,5 millió dollár. A sebészeknek 150–250 beavatkozást kell végrehajtaniuk a rendszerrel ahhoz, hogy valóban járatosak legyenek a használatában.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés