2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Gondolkodás nélkül vágja fel a pácienst a robotorvos

Az ezredforduló óta folyamatosan terjed a robottechnológia, ám feladata egyelőre csak az , hogy az orvos munkáját segítse - írja a HVG.

Az önálló döntéseket hozó sebészrobot azonban egyelőre inkább csak a tudományos-fantasztikus művekben praktizál.

A sebész egy képernyő mellett ülve, a kezére illesztett érzékelőkkel, valamint pedálokkal navigálja a páciens felett dolgozó robotot, irányítja a műtétet – röviden így foglalható össze a robotsebészet területén legelterjedtebb, da Vinci névre keresztelt rendszer működése. A jó harminc éve már a Csillagok háborújában is feltűnt humanoid szanitécrobottól eltérően az egészségügyben ma elérhető high-tech robotika nem önállóan működő és saját döntéseket hozó megoldásokban képeződik le, inkább a jól megszokott, hús-vér orvos munkáját segítő, számítógépvezérelt eszközökben.

Felmerülhet a kérdés, ha az orvos mindenképpen szükséges a szakzsargonban robotasszisztált-, vagy robotsebészeti beavatkozásoknak nevezett műtétekhez, miben különbözik egy hagyományos eszközökkel végzett operációtól egy ilyen, akár több száz millió forintos nagyságrendű költségű megoldás használata. Szakemberek szerint több előnnyel is jár: a da Vinci távirányítós robotkar használatával például a hagyományos módszerrel végzett műtétekhez képest jóval kisebb vágás is elegendő, amely lerövidíti a gyógyulási időt, a műtét folyamán pedig töredékére csökkenhet a vérveszteség.

Szintén pozitívum lehet, hogy az orvos az eszközzel könnyebben hozzáférhet a nehezebben elérhető területekhez, emellett nem utolsósorban csökken a kézremegésből adódó kockázat. Mások szerint a jelenleg elérhető szintű technológia használata nem feltétlenül jelent hosszú távú előnyöket a hagyományos metódusokhoz képest, akár a beavatkozások minőségét és biztonságát, akár az egészségügyre gyakorolt gazdálkodási hatását tekintve. Az eltérő nézetekkel párhuzamosan abban természetesen teljes a konszenzus, hogy a terület további kutatása mindenképpen része kell, hogy legyen az egészségügy folyamatos technológiai fejlesztésének.

A robotsebészet számokban

Az utóbbi négy évben mind az Egyesült Államokban, mind Európában rohamos gyorsasággal terjedt el a robotsebészet alkalmazása. 2007 óta világszerte majdnem megháromszorozódott a robotsebészeti beavatkozások száma (80 000-ről 205 000-re). A piacot uraló da Vinci robotsebészeti rendszer gyártója, az Intuitive Surgical adatai szerint 2007 és 2009 közott az Egyesült Államokban 75 százalékkal (800-ról 1400-ra), és a többi országban 100 százalékkal (200-ról 400-ra) nőtt a kórházak által megvásárolt rendszerek száma.

A robotsebészeti rendszerek ára 1–2,5 millió dollár. A sebészeknek 150–250 beavatkozást kell végrehajtaniuk a rendszerrel ahhoz, hogy valóban járatosak legyenek a használatában.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.