hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Elhízás: pandémia, ami már a tinédzser korúaknál elkezdődik

„Egy pandémiával állunk szemben, ami már a tinédzser lányoknál elkezdődik” – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának eseményén a szegedi SZAB-székházban a Telex beszámolója szerint.

A tudományos konferencián az elhízásról értekeztek szakértők, azt feszegették, hogyan hat ez a Magyarországon szinte már népbetegségnek számító állapot a reprodukciós képességre.

Elsőként Németh Gábor nőgyógyász beszélt túlsúlyról és elhízásról – ebben a két mutatóban hazánk a Föld összes országa közül az ötödik helyen áll. Talán még ennél is meghökkentőbb adat, hogy Magyarországon a lakosság 62 százaléka túlsúlyos, és 27 százalék elhízott. Azt is elmondta, általában a sebészeknek komoly kihívást jelent az elhízott emberek kezelése, egy hasi műtét esetén például sokkal nehezebb eljutni az adott szervhez, és lezárni is nehezebb a műtéti heget.

Őt követve Párducz László gyermeknőgyógyász vette át a szót, aki szerint túlsúlyban a férfiak kicsivel megelőzik a nőket, de elhízásban magasan vezetnek a nők. Ez pedig hatással van a reproduktív egészségre is, ugyanis a zsírszövet női nemi hormont, ösztrogént termel, ezért összefüggésben áll a menstruációs ciklussal, vagy annak hiányával. A nem megfelelő testsúly olyan zavarokat idézhet elő, mint a policisztás petefészek szindróma (PCOS) vagy az endometriózis, és a gyerekvállalást sem könnyíti meg.

Kutatások szerint ha egy túlsúlyos vagy elhízott lány leadja a testtömege tíz százalékát, akár kis dózisú gyógyszer hatására is beindul az addig hiányzó menstruáció. A gyakorlatban ez ritkán történik meg: a statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz. Nem meglepő módon az okok között szerepel a túl kevés testmozgás, a túlzott energiabevitel, de hormonális rendellenességek és pszichés tényezők is.

Ezután Várbíró Szabolcs nőgyógyász, endokrinológus osztotta meg gondolatait. „A magyar beteg a normál gyerekvállaláshoz képest idősebb, kicsit kövérebb, gyereket akar és azonnal” – foglalta össze a szakma kihívásait.

Tapasztalatai szerint azért nehéz segíteni a „minden szempontból negyvenkettes”, azaz 42 éves, 42-es BMI-értékkel rendelkező nőkön, mert határidőre kell olyan egészségügyi állapotot elérni náluk, ami kedvező a gyerekvállaláshoz.

A másik probléma, hogy – nem életmódból fakadó elhízás esetén – ha az elhízás hormonális kiváltó okát rendezik, az még nem jelenti azt automatikusan, hogy a páciens le is fog fogyni. Az is kihívást okoz a szakorvosok munkája során, hogy könnyen előfordulhat a menopauza pillanatáig normál testsúlyú nők hirtelen elhízása. „Egy átlagos menopauzás súlygyarapodás olyan 6-10 kiló” – mondta az orvos. Ez további szövődményekhez vezethet: ebben az életkorban a vezető halálok valamilyen szív- és érrendszeri betegség, olvasható a Telex és a Szegeder közös tudósításában.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés