hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Életvégi döntések: többen is az EJEB-hez fordulnak

Karsai Dánielhez hasonlóan több gyógyíthatatlan beteg és egy egészséges ember is úgy döntött, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy joguk legyen Magyarországon is életvégi döntést hozni, írja a hvg.hu.

Dunavölgyi Erzsébet augusztusban még egy óvodában dolgozott gyerekekkel. Csütörtökön kerekesszékben, sírva mesélte történetét Karsai Dániel ügyvéd oldalán. Dunavölgyi ugyanabban a betegségben, ALS-ben szenved, mint Karsai. Mivel Magyarországon életvégi döntésre joga senkinek nincs, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Karsai mellett ő, illetve még egy sorstársuk, valamint egy egészséges ember, László Róbert politikai elemző is.

Skripeg Béla szintén az EJEB-hez fordult Karsai kiállása után. Skripeget tavaly januárban diagnosztizálták, ő is ALS-beteg. Kiemelte, hogy életükről, életvégi döntésükről olyan emberek döntenek, akik nem értik a helyzetüket.

Szintén az EJEB-hez fordult Giovannini Moni, aki sclerosis multiplex-szel küzd harminc éve, ugyanúgy, ahogy férje, Haubert Péter is. Haubert mesélte el, hogy volt olyan betegtársa, aki könyörgött neki, hogy segítsen neki eljutni Svájcba eutanáziára, viszont ezen a ponton többen is figyelmeztették, hogy ha így tesz, akkor súlyos jogi következményekkel nézhet szembe.

László Róbert politikai elemző annak ellenére fordult az EJEB-hez, hogy egészséges. Mint mondta, szerinte ez nem azoknak az ügye, akik már nehéz helyzetben vannak, hanem nyolcmilliárd ember ügye.

Mindannyian kerülhetünk bármikor méltatlan helyzetbe – mondta, hozzátéve, kifejezetten fél ettől a helyzettől, így azért fordult a bírósághoz, hogy neki, és egészséges emberek millióinak, ha arra kerül a sor, akkor „mondhassuk azt, hogy nagyon jó életünk volt, szép volt, jó volt, de ennyi”.

Karsai Dániel ügyében a legoptimistább becslés szerint januárra várható döntés, de ezt ő maga sem tartja valószínűnek. Ha a bíróság a javukra dönt, akkor a magyar kormánynak három hónapja lesz fellebbezni, ha nem teszik, jogerőssé válik a döntés. Viszont a magyar egészségügyi jogszabályokat még így is át kell szabni a döntés nyomán, ez pedig még sokkal több időbe fog telni. Azt pedig mind Karsai, mind betegtársai tudják, hogy ők ennek a folyamatnak a végét nem biztos, hogy meg is fogják élni. Küldetésük azonban világos: életük utolsó szakaszában jó ügyet akarnak szolgálni – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés