hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Éjszaka védekezünk?

Még napjainkban sem tudjuk, mire jó az alvás. A Discover Magazinban Amy Barth felvázol egy új elméletet: az éjszakai pihenés az immunrendszer erősítésére szolgál.

Az eredetileg a BMC Evolutionary Biology szaklapban megjelent tanulmány szerzői, Brian T. Preston és munkatársai megvizsgálták 30 emlősfaj alvási szokásait (a zsiráfok például csak néhány órát alszanak egy nap, a tatuk pedig huszat), és összehasonlították immunrendszerük erősségét és parazita-fertőzöttségüket.

Kiderült: azok az állatok, amelyek a legtöbbet alszanak, hatszor annyi immunsejttel rendelkeznek, mint a legkevesebbet szunyókálók, és 24-szer kevesebb a parazitájuk.

Embereknél is találtak hasonló összefüggést: azok, akik legalább nyolc órát alszanak, harmadannyi eséllyel kapják el az influenzát, mint a kevesebb, mint hét órát alvók.

Más elméletek szerint az alvás a memória rögzítésében játszik szerepet, vagy a test energiaraktárainak feltöltésében fontos, illetve az is elképzelhető, hogy az álmok révén szimulációs funkciója van: kipróbálhatjuk a különböző problémák különböző megoldásait, még mielőtt az éber tudatállapotban élesben kell döntenünk.

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés