hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Egyre nagyobb teret fognak nyerni az ablációs eljárások

Egyelőre csak a magánellátásban érhető el a mióma rádiófrekvenciás ablációval történő eltávolítása, ám a szakemberek szerint a beteg számára kíméletes módszer egyre nagyobb teret nyerhet majd a jövőben a jóindulatú daganatok ellátása során is.

Bár több mint két évtizede van jelen a rosszindulatú daganatok műtéti ellátásában a rádiófrekvenciás abláció (RFA), a Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben nyílik lehetőség a mióma műtét nélküli eltávolítására. Évente 13 ezer méheltávolítás történik Magyarországon, negyed részében rosszindulatú, háromnegyed részben jóindulatú daganatok, az esetek többségében mióma miatt. Az ultrahangvezérelt eljárással háromnál nem több, 5 centiméternél kisebb mióma ablálható. Mint az a kutatóintézetben tartott sajtóeseményen kiderült, a kóros sejteket visszafordíthatatlanul károsító eljárás – a melyet a közfinanszírozott ellátásban egyelőre csak a rosszindulatú elváltozások terápiája során alkalmaznak, és zárt keretből finanszírozzák – kisebb műtéti megterhelést jelent a beteg számára, a műtéti szövődmények is ritkábbak és kevésbé súlyosak.

Az RFA eljárás ultrahangvezérelt, így elkerülhető a műtéti terület környezetében lévő szervek sérülése, és mivel melegítéses folyamat koagulálja a mióma környezetében lévő ereket, vérzés gyakorlatilag nincs – magyarázta a MedicalOnline-nak  Harmat Zoltán, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet radiológus főorvosa. A regionális radiológus szakfelügyelő főorvos azt is megemlítette, hogy az erre a módszerre fejlesztett speciális kezelőtűvel végzett beavatkozás nyomán a mióma zsugorodásának gyorsasága miatt a fertőzés sem jellemző. A beteg a beavatkozást követően néhány órával hazatérhet, és csak néhány nap lábadozási időre van szüksége. A mióma okozta tünetek – menstruációs zavar, alhasi-, derékfájdalmak, székelési, vizeletürítési problémák – már akár első hetekben elmúlhatnak, de a beavatkozást követően 1-2 hónappal később teljesen megszűnnek.

Az RFA az intervenciós radiológiában régóta alkalmazott módszer, a szakorvosképzés része, a szakma várakozása szerint ez a beteg számára legkisebb megterhelést jelentő terápiás alkalmazás egyre nagyobb teret nyerhet a miómák kezelésében is. Az innovatív módszert Harmat Zoltán, és szülés-nőgyógyász kollégája, Novák Zoltán nőgyógyászati daganatsebész, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke Spanyolországban sajátították el.  

Novák Zoltán és Harmat Zoltán mióma rádiófrekvenciás ablációját végzi a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben (Fotó: Premier Med)
Novák Zoltán és Harmat Zoltán mióma rádiófrekvenciás ablációját végzi a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben (Fotó: Premier Med)

Az RFA eljárás során a speciális tűvel – amelyen az aktív rész mérete változtatható – mintegy másfél centiméter átmérőjű területet tudnak kezelni a gócon belül, ami az 5 centimétert meghaladó képlet esetében túl hosszadalmas folyamat lenne, és a szövődmények kockázata is nőne.

A cél az, hogy a mióma teljes térfogata jelentősen csökkenjen, vagy az elváltozás megsemmisüljön – hangsúlyozta Harmat Zoltán, hozzátéve, hogy a beavatkozást követően a méhben visszamaradt hegesedés már nem gátolja a teherbeesést. Az eddigi tapasztalatok szerint az eljárás jellemzően 65 százalékos térfogatcsökkenést eredményez fél éven belül. Rosszindulatú daganatok terápiájában már megszokott a gyógyszeres és az RFA eljárások kombinálása, ám a mióma kezelésében egyelőre csak egyetlen gyógyszer áll rendelkezésre, amely azonban csak az elváltozás növekedésének ütemét képes lassítani.

Az intervenciós radiológia a elmossa a szakmák határait, bizonyos esetekben át is lépi – válaszolt Harmat Zoltán arra a kérdésre, hogy a mióma RFA-val történő eltávolítása az intervenciós radiológi vagy a nőgyógyászat területére tartozik-e inkább. Ugyanebben Novák Zoltán úgy tett különbséget, hogy míg a hüvelyen keresztül végzett, UH-vezérelt beavatkozásokat jellemzően a nőgyógyászok, addig a kívülről végzett ablációkban a radiológusok jártasabbak, így a most bemutatott eljárás során a „kombinálják a know-how-t”.

Nőgyógyászati szempontból fontos, hogy méhmegtartó eljárásokat alkalmazzunk, különösen a terméken korban lévő pácienseknél, és mióma esetén ez többféle műtéti technikával is elérhető – mondja Novák Zoltán, de azt is hozzáteszi, amennyiben indokolt, nem egyértelműen hiba eltávolítani a méhtestet, hiszen ennek nyomán kevesebb heg, a varrat és a vérveszteség, így tehát a mióma ellátásban is van helye a hisztrektómiának. – Azoknak a szülőképes korú nőknek, akik még szeretnének gyermeket vállalni, de méheltávolításra kapnak javaslatot, feltétlenül ajánlom, hogy kérjenek másodvéleményt – hangsúlyozta a nőgyógyász.

Mióma vagy szarkóma – ez a legnehezebb dilemma a szakmánkban – folytatja a főorvos. – Több ezer miómára esik egy szarkóma, de vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy rosszindulatú az elváltozás, ezért is igyekszünk olyan műtéti technológiákat alkalmazni, amelyek esetében nem kenődnek szét a rákos sejtek. Az eljárás hátrányaként Novák Zoltán megemlíti, hogy ilyenkor nincs lehetőség szövettan elvégzésére, bár ez – ha indokolt – biopsziával kiküszöbölhető.

A mióma innovatív, RFA kezelésének fejlesztésére több mint 100 millió forintot fordított a Premier Med – hangzott el az eseményen, ahogyan szó esett arról is, hogy a Semmelweis Egyetem szerződéses partnereként részt vesznek az orvosképzésben is annak érdekében, hogy nőjön az innovatív beavatkozásokat alkalmazni tudó szakemberek száma. Mint azt Riesz Zsófiától az intézet stratégiai- és kommunikációs igazgatójától megtudtuk, a Premier Med nemcsak a hazai szakembereknek oktatja, de nemzetközi orvosképzésben is részt vesz.

Az innovatív  kezelési eljárás nemzetgazdasági szinten is jelentős egészségügyi kiadás csökkentéssel jár, a betegállományban töltött napok száma mérsékelt, az utókezelésre fordított összeg minimális, és a nyitott műtéthez hasonló szövődményekkel és azok kezelésének költségével sem kell számolni –  jelzi még az esemény sajtóközleményében az intézet, megemlítve azt is, hogy a technológia alkalmazása a rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben, ezért hároméves kutatást indítottak a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

A műtét egyelőre csak a magánellátásban érhető el, a betegnek közel 900 ezer forintot kell fizetnie a beavatkozásért. Bizonyos típusú miómák esetén a műtét akár a hasfalon keresztül is elvégezhető, így még altatást sem igényel. A miómák a leggyakoribb jóindulatú daganatok, a reproduktív korú nők mintegy 20-50 százalékánál előfordulnak. A 20-50 év közötti nőknél bármikor kialakulhatnak, ám jellemzően a 40 feletti korosztálynál kezdenek gyorsan növekedni, így az ebbe tartozók valamivel nagyobb számban veszik igénybe a mióma RFA-val történő kezelését, amely a képletek méretétől függően mintegy 30-40 percig tart.

Premier Med számokban

Az MTI szerint a Premier G. Med cégcsoport 2015-ben nyitotta meg Egészségközpontját, 2019-ben pedig a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetet; 2012-ben készült el Nagytarcsán saját logisztikai központjuk, erre mintegy 460 millió forintot fordítottak. Tavalyi bevételük 7,2 milliárd forint, nyereségük 330 millió forint volt, idén várhatóan 8 milliárd forint lesz a bevétel.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés