hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ebola: magától lecsendesedhet a járvány

Pár hónap múlva várhatóan magától lecsendesedik az ebola, ez a járványok egy máig rejtélyes tulajdonságára vezethető vissza – közölte Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem migrációs-egészségügyi tanszékének professzora a Magyar Nemzetben.

A trópusi és fertőző betegekkel foglalkozó szakember figyelmeztetett: a maláriához hasonló trópusi betegségek a klímaváltozás következtében egyre északabbra tűnhetnek fel. Magyarországon viszont az orvosok nincsenek kellően felkészülve e betegségek felismerésére. Részlet az interjúból.

Mit gondol arról, hogy a ZMapp nevű kísérleti gyógyszert tulajdonképpen az Egészségügyi Világszervezet megkerülésével kezdték beadni azoknak a betegeknek, akiket Afrikából hazaszállítottak az Egyesült Államokba?
– Ezzel a gyógyszerrel egy olyan proteint állítottak elő – egerek segítségével –, mely génmanipulációs anyag. Az egerekben előállított vírusellenes fehérjemolekulákat – genetikai manipuláció segítségével – dohánynövényben szaporították. A Lassa-láz nevű betegséget, melyet Nigériában észleltek először a 70-es évek elején, a gyógyult betegektől vett szérummal próbálták meg gyógyítani. A Lassa-láz hasonlít az ebolához, s amikor felfedezték, majdnem mindenki meghalt, aki foglalkozott az előző beteggel. Néhányan ugyanakkor életben maradtak, az ő vérplazmájukat adták be az új pácienseknek, következtetvén arra, hogy a plazmában már benne van a kívánt ellenanyag. A mostani kísérleti gyógyszert ennek a mintájára készítették el, csak itt kísérleti állatokat és dohánynövényt használtak.

Miért nem próbálták ki ezt már a korai betegeken, miért várták meg azt, hogy amerikaiak kapják meg a kórt?
– Egyrészt nem állt rendelkezésre elegendő az anyagból, hiszen ez egy növényből szintetizált szer, ami azt eredményezi, hogy egyszerre csak kis mennyiségben hozzáférhető. Eddig csak kísérleti stádiumban volt, mostanra állítottak elő annyit, amennyi révén már lehetőség nyílt a betegek kezelésére. A gyógyszerről tudták, hogyha a fertőzést követően beadják kísérleti állatoknak, azok egészségesek maradnak, ha viszont már a betegség súlyos stádiumában kapják meg, negyven százalékuk meghal.

Helyes lépés volt tehát a szer kipróbálása éles helyzetben?
– Életveszélyes helyzetekben nincs mire várni, a páciens vagy életben marad, vagy meghal.

A teljes interjút a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés