hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Az elhízás jelenlegi és jövőbeli kihívásai

Nemcsak az elhízás kezelésének stratégiái változnak, hanem az elhízással kapcsolatos "abszolút igazságok" és irányelvek is, közli az OTSZ Online.

A Spanyol Endokrinológiai és Táplálkozástudományi Társaság (Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición) 63. konferenciáján két szekcióban is foglalkoztak az elhízás problémájával, kezelésének irányelveivel és azzal, hogy a klinikusok hogyan vonják be a betegeket a kezelésbe.

 „Az elhízás kezelésének jövője: perspektíva a 21. századra” című záró konferenciát vezető Carel Le Roux, az írországi University College Dublin Metabolic Medicine Group igazgatója úgy véli, az elhízással kapcsolatban jelenleg ismert tények közül sok megváltozik a következő néhány évben, és ezen belül a legfőbb megválaszolandó kérdés, hogy az elhízás betegség-e. S bár szerinte a legtöbb szakértő úgy véli, hogy ez így van, ez nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban is így közelíti meg. Az elhízásnak körülbelül 220, anyagcsere-, és egyéb típusú szövődménye van, amelyeket kezelni kell. Bár manapság kulturális vágy a soványság, az elhízást nem azért kell kezelnünk, hogy a fogyást segítsük, az endokrinológus kötelessége az elhízás betegség kezelése, melynek eredményeként a páciens természetesen fogyni fog, tette hozzá.

A BMI [testtömegindex] szerepe változik. Az energiabevitel csökkentésére és az energiafelhasználás növelésére tett javaslatokat is át kell gondolni, mivel ma már tudjuk, hogy ez neurológiai, vagy jobb esetben neuroendokrin betegség, aminek kialakulásában nem elhanyagolható az esetleges genetikai meghatározottság szerepe sem.

"Igaz, hogy az életmódbeli változtatások kulcsfontosságúak az elhízás kezelésében, de nem az életmód az egyetlen tényező, amely szerepet játszik az elhízás kialakulásában. Ezért, ha csak a beteg hozzáállására és a kezelésben való sikeres részvételére koncentrálunk, tévedhetünk”.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés