hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az elhízás és a metabolikus szindróma eszközös kezelésére

ForePass

Egy sebészeti beavatkozás nélkül, endoszkóposan behelyezhető eszköz állati modellekben jelentősen csökkentette a testsúlygyarapodást és javította az inzulin hasznosulását, közli az OTSZ Online

 

A ForePass nevű új fejlesztés egy olyan, átmenő csatornával ellátott gyomorballon, amely egy gyomorkapu-sztentben és egy rugalmas bélvezetékben folytatódik, így az invazív műtétek hatásmechanizmusát imitálja sebészeti beavatkozás nélkül. További fontos tulajdonsága, hogy az eszköz kivehető, azaz a beavatkozás reverzibilis. A ForePass hatásosságának vizsgálata során az eszközt sertésekbe ültették be, és a kontrollcsoporthoz képest a kezelt populáció súlygyarapodása az egy hónapos vizsgálati időszak során 79%-kal bizonyult kisebbnek, ami arra utal, hogy ez a módszer lényegesen hatékonyabb lehet az olyan gyakori műtétekhez képest, mint a gyomor-bypass. A vizsgálat során a kontroll csoporttal összehasonlítva a kezelt állatok szervezete jelentős javulást mutatott az inzulin hasznosításában, és a máj glükózszintje is jelentős mértékben csökkent.

A vizsgálat során a kutatók azt is megfigyelték, hogy a beavatkozás kedvezően változtatta meg a székletben található mikrobiom összetételét, azaz növelte a metabolikus jóléttel asszociálható baktériumok mennyiségét. Ezek az eredmények a súlyos elhízás (obezitás), a cukorbetegség és a MASH kezelésében igen fontosak, ezen kórképek javulását jelzik.

A ForePass kialakítását úgy tervezték meg, hogy csökkentse a táplálékfogyasztást, ami jelentős súlycsökkenést eredményez, és az ételt az emésztőrendszeren belül mélyebbre, a bélbe irányítja. Ez a folyamat jelentősen javítja az inzulinrezisztenciát, hatékonyan kezelve vagy potenciálisan visszafordítva a cukorbetegséget és az olyan súlyos májbetegségeket, mint a MASH. Az eszköz fejlesztője, a Keyron a ForePass klinikai vizsgálatainak megkezdését tervezi, amelyek várhatóan 2025 elején indulnak.

A teljes információ

 

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés